Szaszłyki wieprzowe z sałatką z kiszonymi burakami
Mięsa

Szaszłyki wieprzowe z sałatką z kiszonymi burakami

Szaszłyki wieprzowe z sałatką z kiszonymi burakami to pomysł na niedzielny, rodzinny obiad. Przygotowanie tego obiadu jest bardzo proste i nie wymaga zbyt dużo pracy. Oczywiście musimy pamiętać o tym, że mięso będzie potrzebowało chwili czasu aby się upiec.

Szaszłyki możecie upiec zarówno w sezonie grillowym na grillu, albo po prostu w piekarniku. Całość smaku doda pyszna i zdrowa sałatka z kiszonych buraków.

Składniki na sałatkę (3 porcje)

  • 300g miksu sałat
  • 2 pomidory
  • 1 ogórek zielony
  • 1 czerwona papryka
  • 2 kiszone buraki
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • kiełki rzodkiewki

Możecie wykorzystać tutaj dowolny miks sałat jaki lubicie. Całość można też posypać startym parmezanem i dodać odrobinę prażonej dynii.

Składniki na szaszłyki

  • 0,5 kg szynki
  • 0,3 kg surowego boczku
  • 9 pomidorków koktajlowych
  • 2 cebule
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • sól
  • pieprz
  • szczypta oregano
  • 5 łyżek oleju

Jeśli lubicie inne smaki, to zastąpcie moją propozycję przypraw swoimi ulubionymi.

Szaszłyki wieprzowe z sałatką z kiszonymi burakami – jak przygotować?

Zaczynamy od przygotowania marynaty do szynki wieprzowej. W miseczce mieszamy olej, paprykę ostrą i słodką, oregano, sól i pieprz. Następnie marynujemy w niej pokrojoną na 2 cm kawałki szynkę. Zostawiamy ją w marynacie na około 30 minut. W tym czasie kroimy cebulę na grube plastry, boczek w kostkę wielkością podobną do szynki.

Patyczki do szaszłyków namaczamy w wodzie, a następnie nadziewamy na nie składniki – szynka, boczek, cebula, pomidorki koktajlowe. Kolejność nie ma znaczenia.

Szaszłyki pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 st. C. Podajemy je z musztardą, domowym ketchupem, albo tak jak lubicie!

Kiedy szaszłyki kończą się piec możemy przygotować sałatkę. Na talerze wykładamy miks sałat. Pomidory kroimy w ćwiartki albo ósemki, paprykę w kostkę, buraczki kiszone w kostkę. Ogórka zielonego dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki. Całość układamy na sałacie i dekorujemy kiełkami. Możecie także posypać wszystko parmezanem i prażonymi pestkami dynii.

Szaszłyki wieprzowe z sałatką z kiszonymi burakami
Szaszłyki wieprzowe z sałatką z kiszonymi burakami
Szaszłyki wieprzowe z sałatką z kiszonymi burakami
Sałatka z kiszonych buraków

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze