Szaszłyki wieprzowe z sałatką z kiszonymi burakami to pomysł na niedzielny, rodzinny obiad. Przygotowanie tego obiadu jest bardzo proste i nie wymaga zbyt dużo pracy. Oczywiście musimy pamiętać o tym, że mięso będzie potrzebowało chwili czasu aby się upiec.
Szaszłyki możecie upiec zarówno w sezonie grillowym na grillu, albo po prostu w piekarniku. Całość smaku doda pyszna i zdrowa sałatka z kiszonych buraków.
Składniki na sałatkę (3 porcje)
- 300g miksu sałat
- 2 pomidory
- 1 ogórek zielony
- 1 czerwona papryka
- 2 kiszone buraki
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- kiełki rzodkiewki
Możecie wykorzystać tutaj dowolny miks sałat jaki lubicie. Całość można też posypać startym parmezanem i dodać odrobinę prażonej dynii.
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki na szaszłyki
- 0,5 kg szynki
- 0,3 kg surowego boczku
- 9 pomidorków koktajlowych
- 2 cebule
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- sól
- pieprz
- szczypta oregano
- 5 łyżek oleju
Jeśli lubicie inne smaki, to zastąpcie moją propozycję przypraw swoimi ulubionymi.
Szaszłyki wieprzowe z sałatką z kiszonymi burakami – jak przygotować?
Zaczynamy od przygotowania marynaty do szynki wieprzowej. W miseczce mieszamy olej, paprykę ostrą i słodką, oregano, sól i pieprz. Następnie marynujemy w niej pokrojoną na 2 cm kawałki szynkę. Zostawiamy ją w marynacie na około 30 minut. W tym czasie kroimy cebulę na grube plastry, boczek w kostkę wielkością podobną do szynki.
Patyczki do szaszłyków namaczamy w wodzie, a następnie nadziewamy na nie składniki – szynka, boczek, cebula, pomidorki koktajlowe. Kolejność nie ma znaczenia.
Szaszłyki pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 st. C. Podajemy je z musztardą, domowym ketchupem, albo tak jak lubicie!
Kiedy szaszłyki kończą się piec możemy przygotować sałatkę. Na talerze wykładamy miks sałat. Pomidory kroimy w ćwiartki albo ósemki, paprykę w kostkę, buraczki kiszone w kostkę. Ogórka zielonego dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki. Całość układamy na sałacie i dekorujemy kiełkami. Możecie także posypać wszystko parmezanem i prażonymi pestkami dynii.
Smacznego!