Sałatka z awokado i kiszonymi burakami to zdrowa propozycja na szybki lunch, albo lekki, dietetyczny obiad. Przygotowanie tego posiłku jest proste.
Do przygotowania tej sałatki wykorzystuję kiszone buraczki, mają specyficzny smak, ale są bardzo zdrowe. Mają działanie przeciwzapalne i zwalczają bakterie, ponadto są źródłem potasu. Kiszone buraki, jak również wszystkie kiszonki są polecany w okresie wzmożonych zachorowań na grypę i przeziębienia.
Jak przygotować kiszone buraczki przeczytacie w tym artykule – KISZONE BURACZKI
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki na 2 porcje
- duża marchewka, albo dwie mniejsze
- 1 awokado
- 2 kiszone buraki
- garść miksu sałat
- garść rukoli
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 2 łyżki pestek dynii
- oliwa
- 15g parmezanu
Jeśli jesteście na diecie to możecie zrezygnować z parmezanu, jednak myślę, że taka ilość z całą pewnością Wam nie zaszkodzi!
Sałatka z awokado i kiszonymi burakami [PRZEPIS]
Przygotowanie tej sałatki jest niezwykle proste, wystarczy przygotować wszystkie składniki i ładnie poukładać na talerzu. Tak więc zaczynamy od marchewki – dokładnie myjemy i obieramy. Następnie przy pomocy obieraczki robimy cienkie paseczki.
Miks sałat mieszamy wraz z rukolą. To właśnie rukola zaostrzy nam odrobinę smak sałatki. Buraczki kroimy w kostkę. Awokado kroimy na połowę, wyciągamy pestkę, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki.
Czerwoną paprykę również kroimy w paseczki.
Wszystkie składniki układamy na talerzu, posypujemy ziarnami słonecznika, dyni, skrapiamy oliwą i posypujemy świeżo startym parmezanem.
Smacznego!