Zobaczcie najprostszy na świecie przepis na kiszone buraczki. Sok z kiszonych buraków jest po pierwsze pyszny, a po drugie bardzo zdrowy. Taki sok możemy wypić bezpośrednio po przygotowaniu, albo dodać na przykład do barszczu. Buraczki po kiszeniu wykorzystamy do przygotowania surówki, albo również możemy dodać do barszczu ukraińskiego.

Zazwyczaj nie przygotowuję wielu słoików kiszonych buraczków, bo sok do picia jest gotowy już po 5 dniach, więc wole przygotować świeży po kilku dniach. Oczywiście można go przechowywać w lodówce do 2 tygodniu, jeśli szczelnie zamkniemy słoik.

Nie mylcie proszę soku z kiszonych buraczków do zakwasu buraczanego. Zakwas ma odrobię więcej przypraw.

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki (na dwa niewielkie słoiki)

  • 2 duże buraki
  • 4 ziele angielskie
  • 4 ziarna pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 1 litr wody
  • 1 czubata łyżka soli
  • 2 ząbki czosnku

Możecie listę składników rozszerzyć o ulubione przyprawy – można dodać kawałek papryczki chilli, majeranek, oregano itp. Ja przygotowuję wersję podstawową.

Kiszone buraczki – przepis

W czajniku gotuję wodę, przelewam do miski, dodaję sól i dokładnie mieszam, aby się dobrze rozpuściła. Wodę zostawiamy do ostygnięcia. Na 1 litr wody potrzebujemy 1 czubatą łyżkę soli. Jeśli robicie większa ilość słoiczków, to proporcjonalnie zmieńmy ich liczbę – czyli na 2 litry wody będą to 2 czubate łyżki soli.

W tym czasie bardzo cienko obieram buraki i kroję w 1 cm plasterki, albo półplasterki. Układam je w słoikach. Do każdego słoika dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach. Słoiczki napełniamy wodą, tak aby wystawała ponad buraczki. W przeciwnym wypadku mogą nam spleśnieć.

Buraczki przykrywamy gazą, albo nakrętką ale nie dokręcamy do końca. Podczas kiszenia będzie się wydobywało powietrze ze słoika, więc nie może on być szczelnie zamknięty.

Sok z kiszonych buraczków jest dość aromatyczny i esencjonalny, więc polecam picie soku rozcieńczonego 2:1. Czyli na 2 miarki soku dodajemy 1 miarkę wodę.

Smacznego, a właściwie na zdrowe :)