Kanapeczki z łososiem to przepis na bardzo szybką i prostą w przygotowaniu przystawkę. Jednak takie kanapeczki możecie przygotwać również na kolację. Najczęściej robię wersję z dodatkiem rukoli jednak tym razem jej nie miałem, więc wykorzystałem serek śmietankowy, taki zwykły kanapkowy.
Odrobinę szczypiorku, którym są posypane kanapeczki możecie zamienić na drobno posiekany koperek. Mój przepis ma być tylko inspiracją dla Was, a składniki możecie dowolnie zmieniać.
Składniki (na ok. 8 kanapeczek)
- pół bagietka
- 8 oliwek
- 50g łososia wędzonego
- 100g serka śmietankowego – kanapkowego
- 2 plasterki cytryny
- odrobina soku z cytryny
- łyżka szczypiorku
Kanapeczki z łososiem – przepis
Mi osobiście najlepiej te kanapeczki smakują na pokrojonej bagietce. Wolę pszenne pieczywo, ale za kromkami bagietki przemawia jeszcze fakt, że będą niewielkie i dosłownie na dwa kęsy. Więc przystawka idealna.
Obejrzyj nasze filmy:
Wracając do sposoby przygotowania kanapeczek. Bagietkę kroimy w kromki o grubości ok. 1 cm. Następnie każdą z nich smarujemy serkiem śmietankowym i układamy kawałek łososia. Oliwki kroimy na pół i układamy obok łososia wędzonego na kromkach pieczywa. Plasterki cytryny kroimy na 6 trójkącików i układamy na kanapkach. Każdą z kanapek skrapiamy kilkoma kroplami soku z cytryny i całość do dekoracji posypujemy szczypiorkiem. Możecie go zastąpić drobno posiekanym koperkiem.
Smacznego!