Cieciorka z cukinią w sosie pomidorowym to dość proste w przygotowaniu danie, które jest idealnym posiłkiem dla wegan i wegetarian. Jednak odpowiednio zbilansowane zastąpi danie obiadowe dla tych, którzy tego typu dania jedzą raz na jakiś czas.
Potrawę możemy podać z dowolnymi dodatkami, mam tutaj na myśli, zarówno ryż, kaszę, kaszę bulgur, makaron. Wykorzystajcie dodatek jaki najbardziej lubicie. Osobiście najlepiej do tego dania pasuje mi ryż, więc podam go właśnie z białym ryżem.
Aby było znacznie szybciej, bo z jednej strony o to również chodzi przygotowaniu posiłków – wykorzystam gotową, już ugotowaną ciecierzycę, którą kupimy w puszce w każdym markecie.
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- puszka ciecierzycy – po odsączeniu powinno być ok. 250g
- niewielka cukinia
- 200g pomidorów z puszki
- 1 cebula
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- 1/2 łyżeczki oregano
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1/2 łyżeczki majeranku
- olej na smażenia
- 1 ząbek czosnku
- dodatkowo ryż
Cieciorka z cukinią w sosie pomidorowym – przepis
Aby było szybciej w przepisie wykorzystuję gotową ciecierzycę z puszki. Dostaniecie ją praktycznie w każdym sklepie. Jeśli chcecie wykorzystać suchą ciecierzycę, będziecie potrzebowali jej około 75g. Zalewamy na noc wodą i następnego dnia gotujemy ok. 75 minut na bardzo wolnym ogniu. Po ugotowaniu odcedzamy.
Zagotowujemy wodę, dodajemy odrobinę soli i gotujemy ryż. Możecie wykorzystać taki w torebkach, choć ja osobiście uważam, że lepiej jest gotować sypki ryż. Gotujemy według przepisu na opakowaniu. Zazwyczaj około 12 minut.
Wracając do naszego przepisu. Na patelni na odrobinie oleju szklimy drobno posiekaną cebulę. Następnie dodajemy pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek. Smażymy dosłownie 10-15 sekund i dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cukinię. Smażymy ją przez 5 minut, dodajemy pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Całość doprawiamy do smaku przyprawami. Spróbujcie, jeśli pomidory nie były dość słodkie, możecie dodać odrobinę cukru. Całość dusimy przez ok. 7 minut. W połowie duszenia dodajemy odcedzoną ciecierzycę.
Naszą potrawę podajemy razem z ryżem, albo Waszym ulubionym innym dodatkiem.
Smacznego!