Hummus to potrawa wywodząca się z Egipty, bardzo popularna w krajach Bliskiego Wschodu, ale znana także w kuchniach kaukaskich. Obecnie jest rozpowszechniona na całym świecie i bardzo popularna wśród wegan i wegetarian. Pasta ta jest przygotowywana z ugotowanych i przetartych nasion ciecierzycy z dodatkiem czosnku, oliwy i pasty Tahini.
Jest idealnym dodatkiem do chleba pita, ciemnego razowego pieczywa, albo jako dodatek do świeżych warzyw – marchewki, selera naciowego albo papryki.
W tym wpisie pokażę Wam jak przygotować hummus z suchej ciecierzycy, którą najpierw dokładnie namoczymy, ugotujemy i dopiero przygotujemy tą pyszną pastę.
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- 150g suchej ciecierzycy
- 3 łyżki pasty Tahini
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki oliwy
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- opcjonalnie szczypta kminu rzymskiego
Przygotowując hummus możecie zrobić go w różnych wersjach, chociażby z dodatkiem suszonych pomidorów, na ostro z dodatkiem odrobiny ostrej, mielonej papryki. Wszystko zależy wyłącznie od Was i od tego na co w danym momencie macie ochotę.
Hummus z gotowanej ciecierzycy – przepis
Suchą ciecierzycę zalewamy ok. 500 ml wody i zostawiamy na całą noc. Nie należy jej moczyć dłużej niż 12 godzin. Następnie wylewamy wodę, która nie została przez nią wchłonięta, ciecierzycę płuczemy i wkładamy do garnka. Zalewamy ją ok. 500 ml wody i gotujemy. W momencie kiedy woda nam się zagotuje zmniejszamy ogień i gotujemy ją na wolnym ogniu. Gotujemy ją ok. 90 minut. Ten czas można odrobinę skrócić, jeśli uznacie, że ciecierzyca jest już miękka. Podczas gotowania na wierzchu może zebrać Wam się piana, należy ją usunąć. Po ugotowaniu odcedzamy ciecierzycę, przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy ząbki czosnku, pastę Tahini, sos z cytryny, przyprawy i oliwę. Całość blendujemy do uzyskania gładkiej masy.
Hummus po przełożeniu do miseczki możemy delikatnie skropić oliwą z oliwek i udekorować natką pietruszki.
Więcej przepisów na hummus możemy znaleźć na stronie: Blendman.pl, ale przeczytajcie książkę poświęconą Hummusom i pastom. Polecam!
Smacznego!