Bardzo prosty przepis na super pyszne ciasteczka owsiane z bananem. Takie ciasteczka to idealny pomysł na przekąskę w pracy, zdrowy deser, albo jako śniadanie dla dzieci. Ciasteczka zrobione w domowym zaciszu są znacznie zdrowsze niż takie kupione w sklepie. Ciasteczka przygotujemy z dodatkiem bananów, które zastąpią nam cukier.
Ja używam tylko kilku dodatków do tych ciasteczek, ale możecie wykorzystać takie jak lubicie. Mogą to być orzechy włoskie, orzechy laskowe, wiórki kokosowe, rodzynki, wiórki kokosowe itd. Macie tutaj ogromne pole do manewru.
Składniki na ciasteczka owsiane (na ok. 15 ciasteczek)
- 200g płatków owsianych
- 75g mąki pszennej
- 100g żurawiny
- 50g wiórków kokosowych
- 2 dojrzałe banany
- 1 łyżka miodu
- 2 jajka
- 100g masła (roztopionego i przestudzonego)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- opcjonalnie: odrobina cynamonu
Ciasteczka owsiane z bananem – przepis
Do przygotowania tych ciasteczek musimy mieć roztopione i przestudzone masło. Więc zróbcie to zanim zacznie przygotowywać ciasteczka. Wszystkie składniki – płatki owsiane, mąkę, żurawinę, wiórki kokosowe, rozgniecione widelcem banany, miód, jajka i proszek do pieczenia wkładamy do miski. Dla osób, które lubią korzenne smaki, to łyżeczka cynamonu dodana do ciasteczek będzie idealna. Wszystko ze sobą mieszamy, łączymy przy pomocy łyżki. Na blasze do pieczenia układamy uformowane ciasteczka. Nie powinny być one zbyt cienkie, bo nam się przypalą, ani zbyt grube, bo się w środku nie upieką.
Obejrzyj nasze filmy:
Ciasteczka pieczemy ok. 20-25 minut w 180 st. C w piekarniku ustawionym na pieczenie góra- dół. Ciasteczka najlepiej smakują, jak po upieczeniu chwilę poleżą, przestygną i skruszeją.
Smacznego!