Wrap z warzywami i jajkiem sadzonym świetnie sprawdzi się w roli pierwszego posiłku, czyli śniadanie. Przygotowanie tego dania jest niezwykle szybkie, a dostarczy nam bardzo dużo energii i składników odżywczych. Danie to możecie spokojnie przygotować będąc na diecie.
Ja używam zwykłej pszennej tortilli, ale jeśli chcecie zrobić dużo bardziej zdrowe i dietetyczne danie wykorzystajcie tortillę pełnoziarnistą. Oczywiście warzywa jakie użyjecie do wrapu są dowolne. Mój przepis to tylko taka inspiracja dla Was.
Nie bójcie się użycie majonezu, to będzie tylko 1 łyżeczka – a będzie to domowy majonez.
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki na majonez
- 1 jajko
- szczypta soli i pieprzu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- ok. 200 ml oleju
- 1 łyżeczka musztardy
Składniki na wrap – 2 porcje
- 2 jajka
- miks sałat – 2 garści
- 6 plasterków zielonego ogórka
- kiełki rzodkiewki
- 1/2 pomidora
- odrobina szczypiorku
- 2 tortille
- łyżka masła
- 2 rzodkiewki
- sól
- pieprz
Przygotowanie domowego majonezu
Do wysokiego naczynia wbijamy jajko, dodajemy przyprawę, sok z cytryny i musztardę. Zaczynamy blendować na wolonych obrotach, trzymając blender przez cały czas na dole naczynia. Powoli wlewamy olej. W zależności od tego jaką chcemy uzyskać konsystencję wlewamy mniej lub więcej oleju. Pamiętajcie im więcej oleju tym majonez będzie gęstszy.
Wrap z warzywami i jajkiem sadzonym – przepis
Na patelni roztapiamy masło, następnie wbijamy jajka, przykrywamy pokrywką i smażymy 4-5 minut. Jajko powinno mieć ścięte białko i jeszcze płynne żółtko. Na minutę przed końcem smażenia, jajko solimy oraz oprószamy odrobiną świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
Tortille kładziemy na dosłownie 10-15 sekund na drugą patelnię, aby się zagrzała.
Pomidora kroimy w plasterki i jeszcze na połowę. Podgrzaną tortillę smarujemy pośrodku odrobiną domowego majonezu, posypujemy szczypiorkiem, następnie układamy miks sałat, pomidora ogórka, pokrojoną w plasterki rzodkiewkę i usmażone jajko. Zwijamy boki tortilli do środka, ale nie przyciskamy zbyt mocno, aby jajko nie pękło. Na wierzchu układamy kiełki. Możecie wykorzystać dowolne, ja najbardziej lubię rzodkiewki, więc takie użyłem.

Smacznego!