Pudding z tapioki to rodzaj deseru przygotowywany na bazie mleka kokosowego i tapioki. Jest zatem to idealne danie dla osób, które mają problem z przyswajaniem glutenu i unikają potraw z tym składnikim.
Jednak powinniśmy zacząć od wyjaśnienia, czym jest tak naprawdę tapioka. Jest to skrobia z manioku, formowana w postaci mniejszych albo większych kuleczek. Jest ona praktycznie bez smaku, więc smak całego dnia zależy tylko i wyłącznie od Waszej twórczości w kuchni. Możecie do deseru dodać dowolne owoce np. mango, pomarańcze, albo odrobinę kakao.
Deser przygotujcie na mleku kokosowym, ale możecie również wykorzystać mleko owsiane, migdałowe i ostatecznie zwykłe.
Obejrzyj nasze filmy:
A gdzie kupić tapiokę?
Tapiokę kupicie z całą pewność w internecie, w większych stacjonarnych marketach oraz sklepach ze zdrową żywnością.
Składniki
- 500 ml mleka kokosowego
- 1/3 szklanki tapioki
- 2 łyżeczki syropu klonowego
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
Pudding z tapioki – przepis
Ja wykorzystam tapiokę w wersji z małymi kuleczkami. Do garnka wlewamy mleko kokosowe i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień i wsypujemy tapiokę. Dodajemy syrop klonowy oraz esencję waniliową. Całość gotujemy około 25 minut. Tapioka jest gotowana w momencie kiedy białe kuleczki staną się całkowicie przeźroczyste w środku. Zostawiamy jeszcze pudding w garnku na ok. 5 minut, a następnie przekładamy go do szklanek, pucharków.
Pudding możecie podać w wersji jak wyżej, albo z musem owocowym, odrobiną startej czekolady.
Smacznego!