Jajka to jeden z najbardziej popularnych produktów wykorzystany w kuchni. Jajka możemy przygotować na wiele sposób. Idealnie pasują ugotowane na śniadanie jako jajka na miękka albo twardo, ale bardzo często stanowią jeden ze składników innego dania, chociażby naleśników, ciast itd. Angielscy naukowcy na uniwersytecie Birmingham postanowili dokładnie przeanalizować właściwości wody, jakie pozostają po gotowaniu jajek. Może nie wiecie, ale skorupka jajka nasycona jest w 90% wapnień, a resztę stanowi fluor, miedź, cynk.

Właściwości wody po gotowaniu jajek

Tak więc podczas gotowania jajek woda zostaje nasycona zarówno jonami wapnia oraz innymi pierwiastkami. Woda z takimi składnikami jest niezwykle cenna dla ogrodników. Naukowcy zaobserwowali, że taka woda sprzyja rozwojowi roślin oraz wspomaga ich tempo wzrostu prawie 10- krotnie.

Bardzo istotne w tym wypadku jest również to, że tak przygotowana woda ma bardzo neutralne pH na poziomie 5,5-6,5. Takie środowisko jest wskazane dla rozwoju roślin. Gwarantuje im to, że składniki odżywcze będą znacznie lepiej przez nie wchłaniane i przyswajane.

Obejrzyj nasze filmy:

Jak wykorzystać wodę po gotowaniu jajek

Zaraz po ugotowaniu jajek, wodę przelewamy do osobnego naczynia, a jajka zalewamy zimną. Zatrzymujemy w ten sposób proces gotowania i ułatwić ich obieranie. Wodę z gotowania jajek studzimy, a następnie wykorzystujemy do opryskiwania i podlewania roślin.

Jak rozpoznać rośliny potrzebujące wody wapniowej

Jak już wiecie, woda po gotowaniu jajek ma sporą zawartość wapnia, jak zatem rozpoznać, które rośliny wymagają jej w pierwszej kolejności. Rośliny z niedoborem wapnia mają brązowe plamy, a końce liści są wyschnięte. Możemy również zaobserwować u takich roślin wolne rośnięcie pędów z małymi listkami.