Pigwa do herbaty dodawana codziennie do tego napoju zapewni Wam odpowiednią dawkę witaminy C, która poprawi Waszą odporność. Pigwa jest potocznie zwana „polską cytryną”. Oprócz tego, że pigwa wspomaga odporność, to też bardzo dobrze będzie wpływała na układ trawienny.
Zanim zaczniemy przygotowywać pigwę w słoiku, warto poznać kilka sprawdzonych rad.
- im dłużej będziecie przechowywać pigwę w słoiku tym, będzie miała znacznie bardziej intensywny smak
- możecie również pigwę zastąpić pigwowcem. Mimo podobnych nazw są to dwa różne owoce. Pigwowiec jest znacznie mniejszy od pigwy, a w smaku bardzo, bardzo podobny.
Składniki
Podaję tylko proporcje, po prostu przy większej ilości zróbcie ich wielokrotność
Obejrzyj nasze filmy:
- szklanka drobno pokrojonej pigwy
- 4 cm imbiru
- 1/2 szklanki cukru
Pigwa do herbaty – przepis
Zaczynamy od dokładnego umycia pigwy, następnie ją obieramy. Aby łatwiej pozbyć się gniazd nasiennych pigwę kroję na pół i znów na pół. Wycinam gniazda nasienne, a następnie kroję ją w drobną kosteczkę. Możecie również zetrzeć pigwę na tarce, na grubych oczkach. Imbir obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
W słoikach układamy warstwami – trochę pigwy, plasterek lub dwa imbiru, łyżka cukru i powtarzamy aż zapełnimy cały słoik.
Następnie odkładamy słoiki w chłodne, zacienione miejsce na około 10 dni. Po tym czasie jest gotowana do spożycia.
Smacznego, a właściwie na zdrowie.