Pigwa do herbaty
Zdrowie

Pigwa do herbaty

Pigwa do herbaty dodawana codziennie do tego napoju zapewni Wam odpowiednią dawkę witaminy C, która poprawi Waszą odporność. Pigwa jest potocznie zwana „polską cytryną”. Oprócz tego, że pigwa wspomaga odporność, to też bardzo dobrze będzie wpływała na układ trawienny.

Zanim zaczniemy przygotowywać pigwę w słoiku, warto poznać kilka sprawdzonych rad.

  • im dłużej będziecie przechowywać pigwę w słoiku tym, będzie miała znacznie bardziej intensywny smak
  • możecie również pigwę zastąpić pigwowcem. Mimo podobnych nazw są to dwa różne owoce. Pigwowiec jest znacznie mniejszy od pigwy, a w smaku bardzo, bardzo podobny.

Składniki

Podaję tylko proporcje, po prostu przy większej ilości zróbcie ich wielokrotność

  • szklanka drobno pokrojonej pigwy
  • 4 cm imbiru
  • 1/2 szklanki cukru

Pigwa do herbaty – przepis

Zaczynamy od dokładnego umycia pigwy, następnie ją obieramy. Aby łatwiej pozbyć się gniazd nasiennych pigwę kroję na pół i znów na pół. Wycinam gniazda nasienne, a następnie kroję ją w drobną kosteczkę. Możecie również zetrzeć pigwę na tarce, na grubych oczkach. Imbir obieramy i kroimy w cienkie plasterki.

W słoikach układamy warstwami – trochę pigwy, plasterek lub dwa imbiru, łyżka cukru i powtarzamy aż zapełnimy cały słoik.

Następnie odkładamy słoiki w chłodne, zacienione miejsce na około 10 dni. Po tym czasie jest gotowana do spożycia.

Pigwa do herbaty
Pigwa do herbaty

Smacznego, a właściwie na zdrowie.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.