Paprykowy kurczak z kluskami kładzionymi
Mięsa

Paprykowy kurczak z kluskami kładzionymi

Paprykowy kurczak z kluskami kładzionymi to propozycja na szybkie w przygotowaniu danie obiadowe. Aromatyczny, dobrze doprawiony kurczak podany z kluseczkami, które przygotujecie dosłownie w 5 minut.

Takie kluski kładzione kojarzą mi się z czasami dzieciństwa, kiedy robiła je babcia, podawane były z mięsem i obowiązkowo buraczkami. Zobaczcie jak szybko zamarynować kurczaka i jak przygotować kluseczki.

Składniki na kluseczki

  • 1 szklanka mąki
  • 1/3 szklanki wody
  • szczypta soli
  • 1 jajko

Składniki na kurczaka

  • pałki z kurczaka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • szczypta oregano
  • szczypta majeranku
  • 4 łyżki oleju

Przepis na kluski kładzione

Do miseczki dodajemy mąkę, wodę, jajko i szczyptę soli. Wszystko mieszamy do czasu jak nie będzie grudek i ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Powinno być dość gęste. Oczywiście mąka, mące nie równa, więc jeśli wyjdzie Wam bardzo rzadkie to dodajemy odrobinę mąki, albo jak będzie zbyt gęsto odrobinę wody.

Kluseczki kładziemy przy pomocy łyżki do gotującej się wody. Woda nie powinna gotować się na zbyt dużym ogniu. Nie są to kluski formowane, więc każdy może mieć inny kształt. Po włożeniu wszystkich kluseczek do wody, czekamy 15-20 sekund i dopiero możemy je zamieszać. To ważne, bo lubią one opadać na dno i przywierać do dna.

Kluseczki gotujemy jakieś 2 minuty.

Paprykowy kurczak z kluskami kładzionymi – przepis

Pałki z kurczaka przekładamy do miski, dodajemy olej i nasze ulubione przyprawy. Ja wykorzystałem słodką i ostrą paprykę, oregano i majeranek. Oczywiście nie zapominajmy o pieprzu ziołowym i soli. Dlaczego używam pieprzu ziołowego? Bo podkręci on jeszcze bardziej charakter potrawy. Miskę z kurczakiem zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Następnie wyjmujemy z lodówki, układamy na blasze do pieczenia i pieczemy przez ok. 50 minut w temperaturze 180 st. C.

Możecie na ostatnie 5-8 minut włączyć w piekarniku funkcję grilla – kurczak będzie znacznie bardziej chrupiący.

Na talerz wykładamy kluseczki, a na nich układamy kurczaka. Możemy skropić kluski odrobiną sosu, który powstał podczas pieczenia.

Paprykowy kurczak z kluskami kładzionymi
Paprykowy kurczak z kluskami kładzionymi

Paprykowy kurczak z kluskami kładzionymi

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.