Jabłka prażone z cynamonem są bardzo szybkie do przygotowania i bardzo aromatyczne z dodatkiem cynamonu i prawdziwej esencji z wanilii. Warto sobie takie jabłka uprażyć, aby móc później wykorzystać je do szarlotki, naleśników, dań z ryżem czy placków na śniadanie.
Po przygotowaniu jabłek warto je zapasteryzować, aby postały w naszej spiżarce znacznie dłużej. Jeśli użyjecie szczelnych słoików to na pewno przynajmniej rok Wam wytrzymają.
Przepis będzie na ok. 3-4 słoiki 0,5 litrowe
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- 3 kg jabłek
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki esencji waniliowej
- 1 łyżka cynamonu
- 1/3 szklanki wody
Jabłka prażone z cynamonem – przepis
Zaczynamy od umycia i obranie wszystkich jabłek. Następnie kroję je na połowę i jeszcze raz na połowę. W ten sposób znacznie łatwiej będzie mi usunąć z nich gniazda nasienne. Następnie jabłka kroimy w dużą kostkę. Nie musi być foremna, bo jabłka podczas prażenia się rozpadną. Pokrojone jabłka przekładamy do garnka, podlewamy wodą, dodajemy esencję waniliową, cynamon i prażymy przez ok. 45 minut. Jabłka powinny w większości się nam rozpaść. Nie przejmujcie się tym, jeśli jakieś zostaną w całości.
Nie wyłączamy gotowania tylko do słoików przekładamy jabłka bezpośrednio z garnka, tak aby cały czas były ciepłe. Słoiki szczelnie i mocno zamykamy.
Pasteryzowanie jabłek prażonych
W wysokim garnku na dnie układamy ściereczkę, aby podczas gotowania słoiki nie uderzały o dno i aby nie popękały. Słoiki wstawiamy do garnka na ściereczkę i wlewamy wodę, tak aby była do 3/4 słoika. Pasteryzujemy przez 20 minut od momentu zagotowania się wody.