Cudowny pudding chia z musem z mango to jeden z najlepszych i przede wszystkim zdrowych deserów jakie możemy przygotować. Jest to także fantastyczny pomysł na szybkie drugie śniadanie w domu, albo takie które możecie zabrać ze sobą do pracy, czy uczelnię.

Polacy bardzo często sięgają po desery z truskawkami, malinami, a czasem warto spróbować także egzotycznych owoców. Szczególnie zimą, kiedy nie mamy dostępnych sezonowych, świeżych owoców.

Aby pudding był jeszcze bardziej zdrowy, jeszcze bardziej dietetyczny wykorzystamy do jego przygotowania mleko owsiane i miód. Jeśli nie macie ich aktualnie pod ręką możecie wykorzystać zwykłe mleko i np. syrop klonowy.

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki na 2 porcje

  • 1 szklanka mleka owsianego (200ml)
  • 3 łyżki nasion chia
  • 1/2 mango
  • 2 łyżki miodu

Pudding chia z musem z mango – przepis

Do słoika, albo innego zamykanego pojemnika wsypujemy nasiona szałwii hiszpańskiej. Następnie dolewamy mleko, pojemnik szczelnie zakręcamy i wszystko mieszamy. Zostawiamy na około 10 minut. Następnie dodajemy miód, zamykamy i mieszamy. Odstawiamy na kolejne 10 minut i przelewamy do szklaneczek, albo pucharków. Pucharki wkładamy do lodówki na całą noc, albo przynajmniej na 6 godzin.

Mango obieramy ze skóry, wyciągamy pestkę i blendujemy.

Zblendowane mango układamy na musie z nasion chia. Całość możemy ozdobić listkami mięty.

Smacznego!