Naturalny miód ma bardzo szerokie i powszechne zastosowanie nie tylko w gastronomii. Ceniony jest za pyszny smak i czystą słodycz, idealnie komponującą się z deserami oraz z wytrawnymi potrawami, w tym aromatycznymi mięsami. Jednak to nie wszystkie miejsca, gdzie od setek lat znajdują zastosowanie prawdziwe miody, w tym miód spadziowy czy miód rzepakowy. W miodzie znajduje się niejedna substancja cenna również dla kosmetologii czy medycyny, w tym medycyny estetycznej.

Miód gryczany, miód akacjowy… które miody są najzdrowsze?

Oczywiście na pierwszy plan wysuwa się pytanie o miód płynny, np. miód akacjowy czy miód faceliowy i to, jakie ma właściwości lecznicze. Ile rodzajów miodu, tyle też pojawia się pytań o to, który z nich jest najzdrowszy i który z nich najlepiej wybierać dla siebie i bliskich. Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie, ponieważ chociaż lecznicze właściwości, jakie miód zawiera w sobie jako taki, są zbliżone do siebie niezależnie od rodzaju miodu, to jednak każdy gatunek będzie posiadał dodatkowe cechy czy właściwości. Każdy z nich będzie się też nieco od siebie różnił – kolorem, konsystencją czy nawet aromatem. To zupełnie naturalna rzecz, której nie należy się obawiać. Część właściwości różnych miodów zawdzięcza się samemu nektarowi, z jakiego jest przygotowywany przez pszczoły. O jednym trzeba jednak pamiętać zawsze: najważniejsza jest wysoka jakość miodu, którą możesz sam sprawdzić.

Jak powstaje miód lipowy?

W procesie wytwarzania tego specyfiku bardzo ciekawy jest już sam proces, jak powstaje prawdziwy miód i co wpływa na uzyskanie przez niego jego właściwości. Wiele upraszczając, miody spadziowe oraz wszystkie inne jego gatunki powstają z nektaru zbieranego przez pszczoły do wola miodowego. Pszczoły po powrocie do ula przekazują pszczołom robotnicom zebrany nektar i ruszają na dalsze zbiory, robotnice zaś zajmują się upychaniem nektaru w plastrach, wzbogacając go swoimi enzymami. Już na tym etapie np. miód nawłociowy posiada wartości odżywcze. Jego zadaniem jest zapewnienie pokarmu młodym pszczołom w czasie rozwoju oraz reszcie owadów w ulu podczas zimowej przerwy. Miód to w zasadzie cukry proste, dlatego następująca krystalizacja miodu jest zupełnie naturalnym, odwracalnym procesem. Dekrystalizacja miodu, czyli jego powrót do płynnej postaci, polega na jego ogrzaniu, aby na powrót był w stanie płynnym.

Obejrzyj nasze filmy:

Miód pszczeli – zastosowanie w medycynie

Wiele właściwości miodu wiąże się z oksydazą glukozy – enzymem, z pomocą którego powstaje nadtlenek wodoru. Ten zaś wymieniany jest przy okazji rozmów o właściwościach antyseptycznych miodu. Skutki picia napojów z dodatkiem miodu są długofalowe i naprawdę rewelacyjne. Miód ma nie tylko właściwości antybakteryjne i jest nie tylko metodą na leczenie kaszlu i bólu gardła. Naturalny miód obniża ciśnienie krwi, stosowany jest też w chwili, gdy zdiagnozowana jest mała wydolność mięśnia sercowego. Ponadto wykazuje działanie uspokajające, koi nerwy i pomaga w zasypianiu. Oczywiście posiada także ogromne ilości wartości odżywczych, w tym witamin i niezbędnych organizmowi związków. Szczególnie nadaje się do stosowania na jesienno-zimowych przeziębienia. Rekomendowany jest też osobom o słabej odporności. Ze względu na bardzo słodki smak miodów specyfik ten jest mniej rekomendowany diabetykom. Warto, aby produkty pszczelego pochodzenia stały zawsze w chłodnym miejscu, aby nie straciły wartości odżywczej. Ważne, aby naturalny czas krystalizacji nie został mylnie odebrany – cukrzenie się miodu następuje wolniej lub szybciej, aby go odwrócić nie można miodu zagotować, ponieważ miód traci wtedy swojego właściwości lecznicze.

Miód wrzosowy i miody nektarowe – zastosowanie w kosmetologii

Miodem prosto z pasieki można się cieszyć nie tylko ze względu na cudowność i słodycz jego smaku. W miodzie znajduje się wiele substancji, które można wykorzystać w produkcji kosmetyków. Na przykład produkt zawierający w składzie miód może mieć zastosowanie nawilżające – balsam, krem czy peelengi lub szampon – a wszystko dzięki zawartym w miodach węglowodorom. W kosmetologii wykorzystywany jest też sam pyłek pszczeli, pozyskiwany również bezpośrednio od pszczół. Ważny jest jednak kraj pochodzenia miodu – w tym wypadku zdecydowanie warto zaufać rodzimym firmom i lokalnym dostawcom – polscy pszczelarze mają jeden z najlepszych miodów w Europie o bogatym, niepowtarzalnym smaku, który czasem jest lekko żywiczny i jeszcze cudowniejszym aromacie.

Produkty miodowe lipowe czy których głównym składnikiem jest spadź, ze względu na enzymy i inne cechy, działa nawilżająco i wygładzająco na skórę, przywraca jej blask, jędrność i miękkość dzięki glukozie. Ważny jest też kwas glukonowy w połączeniu z witaminą A poprawiają nawilżenie i zapobiegają nadmiernej utracie wody ze skóry. Maseczki z miodu na twarz wyrównują koloryt cery i pomagają pozbyć się przebarwień. Widocznie też rozświetlają cerę i pozbawiają jej uczucia zmęczenia oraz szarości. Właśnie dlatego miód jest jednym z głównych składników, jakie oferowane są w zabiegach SPA.

Materiał partnera.