Tortilla z mięsem z kurczaka to nie będzie taka typowa tortilla jaką znacie. Tym razem z wykorzystaniem placków tortilli przygotujemy pyszną przekąskę, która świetnie sprawdzi się na każdym przyjęciu, na każdych urodzinach.
Zazwyczaj, na takie okolicznościowe przyjęcie gotujemy zupę – rosół, flaki, więc do przygotowania tej przekąski wykorzystamy właśnie to mięso z bulionu.
Wersja, którą Wam pokazuję to moja propozycja, ale możecie wykorzystać dowolne składniki. Podstawą jest serek śmietanko (kanapkowy) oraz mięso z kurczaka – udka, skrzydełka, pałki. Wszystko zależy na czym gotowaliście bulion. I nie zapominajmy o tortilli.
Obejrzyj nasze filmy:
Szybkie przekąski takie jak tortilla na zimno z kurczakiem czy tortilla z serem i szynką sprawdzą się na każdą okazję. Niezależnie czy to urodziny ciotki, czy imieniny wujka. My jako Polacy świetnie sprawdzamy się w roli gospodarzy domu.
Jesteśmy uczeni tej gościnności już za młodu. Hucznie obchodzimy wesela czy urodziny.
Składniki
- 3 placki tortilli
- 1 serek śmietankowy 200g
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 pęczku szczypiorku
- 1 ogórek gruntowy
- sól
- pieprz
- 2-3 rzodkiewki
- 1 ugotowane udko z kurczaka.
Tortilla z mięsem z kurczaka przepis
Do przygotowania tego dania musimy mieć ugotowane wcześniej mięso z kurczaka – 1 udko, albo 2-3 większe skrzydełka. Ostudzone mięso oddzielamy od kości, a następnie drobno kroimy. Wkładamy do miseczki, dodajemy serek śmietankowy i startą na tarce paprykę, ogórka, rzodkiewkę. Do pasty dodajemy również drobno posiekany szczypiorek. Tak przygotowaną pastą smarujemy placki tortilli – dość grubo. Następnie zwijamy i kroimy na ok. 2 cm plastry/ kawałki.
Wszystko dla dekoracji możemy posypać odrobiną drobno posiekanego szczypiorku.

Smacznego!