Tortilla z mięsem z kurczaka
Przystawki, przekąski, sosy

Tortilla z mięsem z kurczaka

Tortilla z mięsem z kurczaka to nie będzie taka typowa tortilla jaką znacie. Tym razem z wykorzystaniem placków tortilli przygotujemy pyszną przekąskę, która świetnie sprawdzi się na każdym przyjęciu, na każdych urodzinach. Zazwyczaj, na takie okolicznościowe przyjęcie gotujemy zupę – rosół, flaki, więc do przygotowania tej przekąski wykorzystamy właśnie to mięso z bulionu.

Wersja, którą Wam pokazuję to moja propozycja, ale możecie wykorzystać dowolne składniki. Podstawą jest serek śmietanko (kanapkowy) oraz mięso z kurczaka – udka, skrzydełka, pałki. Wszystko zależy na czym gotowaliście bulion. I nie zapominajmy o tortilli.

Składniki

  • 3 placki tortilli
  • 1 serek śmietankowy 200g
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 pęczku szczypiorku
  • 1 ogórek gruntowy
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 rzodkiewki
  • 1 ugotowane udko z kurczaka.

Tortilla z mięsem z kurczaka – przepis

Do przygotowania tego dania musimy mieć ugotowane wcześniej mięso z kurczaka – 1 udko, albo 2-3 większe skrzydełka. Ostudzone mięso oddzielamy od kości, a następnie drobno kroimy. Wkładamy do miseczki, dodajemy serek śmietankowy i startą na tarce paprykę, ogórka, rzodkiewkę. Do pasty dodajemy również drobno posiekany szczypiorek. Tak przygotowaną pastą smarujemy placki tortilli – dość grubo. Następnie zwijamy i kroimy na ok. 2 cm plastry/ kawałki.

Wszystko dla dekoracji możemy posypać odrobiną drobno posiekanego szczypiorku.

Tortilla z mięsem z kurczaka
Tortilla z mięsem z kurczaka

Smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.