Domowy rosół to danie, które bardzo często jest nieodłącznym elementem niedzielnego obiadu. Powinno być przygotowane na kilku rodzajach warzyw, z dużą ilość warzyw. Tym razem pokażę Wam w jaki sposób możemy wzbogacić jego smak. Dodamy dwa niecodzienne składniki, ale o tym w dalszej części wpisu.

Oczywiście jak na domowy rosół przystało będziemy on podany z domowym makaronem.

Moja wersja będzie przygotowana na bazie drobiu. Wywar do rosołu ugotuję na kaczce oraz na kurczaku. Ale powinniśmy zacząć od domowego makaronu.

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki na domowy makaron

  • 1 szklanka mąki – ok. 150 g
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju
  • 2 żółtka jajek

Przygotowanie domowego makaronu

Na stolnicę przesiewamy mąkę. Następnie pośrodku robimy dołek i do środka wbijamy jedno całe jajko, oraz dwa żółtka. Dodajemy sól i olej. Ciasto zagniatamy, robimy to tak długo aż będzie jednolite i gładkie. Następnie odstawiamy je na ok. 30 minut do lodówki, zawinięte w folię spożywczą. Kulę z ciasta dzielimy na mniejsze części i oprószonej stolnicy bardzo cienko rozwałkowujemy. Delikatnie rolujemy i kroimy w cienki makaron.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 3 minuty. Czas gotowania zależy oczywiście od tego jak cienko go pokroiliście.

Składniki na rosół

  • porcja rosołowa z kaczki
  • 4 skrzydła z kurczaka
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • natka z selera
  • kawałek pora
  • cebula
  • średniej wielkości pomidor
  • 1 jabłka
  • 6-7 ziaren ziela angielskiego
  • 8 ziaren czarnego pieprzu
  • 5- liści laurowych
  • sól
  • dodatkowo: natka pietruszki

Domowy rosół – przepis

Tajnymi składnikami rosołu tym razem będą jabłko i pomidor. Pierwszy z nich nada odrobinę kwaskowatości, dlatego wybierzcie bardziej kwaśne jabłka, a drugi odrobinę słodyczy. Ale zacznijmy od początku.

Do dużego garnka z ok. 3 litrami wody dodajemy mięso, ziele angielskie, liście laurowe i ziarna pieprzu. Dodajemy też sporo soli. Gotujemy wywar przez ok. 45 minut, w międzyczasie zdejmując szum. Po tym czasie dodajemy obrane i umyte warzywa – marchew, pietruszkę, selera, pora. Cebulę obieramy z łupinek i opalamy nad ogniem. Dodajemy do rosołu. Zupę gotujemy przez kolejne 45 minut, po tym czasie dodajemy pomidor, jabłko, natkę z selera oraz jeśli zachodzi taka potrzeba doprawiamy solą i pieprzem. Rosół gotujemy jeszcze przez 45 minut. Z zupy wyjmujemy pora, bo na pewno się rozpadł, selera, pietruszkę i nać.

Na talerze wykładamy makaron, możemy dodać pokrojoną w plasterki marchewkę i zalewamy gorącym rosołem. Jeśli wolicie możecie przed podaniem przecedzić bulion. Wszystko możemy posypać do smaku odrobiną natki pietruszki.

Domowy rosół na kaczce i kurczaku
Domowy rosół na kaczce i kurczaku