Domowy rosół to danie, które bardzo często jest nieodłącznym elementem niedzielnego obiadu. Powinno być przygotowane na kilku rodzajach warzyw, z dużą ilość warzyw. Tym razem pokażę Wam w jaki sposób możemy wzbogacić jego smak. Dodamy dwa niecodzienne składniki, ale o tym w dalszej części wpisu.
Oczywiście jak na domowy rosół przystało będziemy on podany z domowym makaronem.
Moja wersja będzie przygotowana na bazie drobiu. Wywar do rosołu ugotuję na kaczce oraz na kurczaku. Ale powinniśmy zacząć od domowego makaronu.
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki na domowy makaron
- 1 szklanka mąki – ok. 150 g
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju
- 2 żółtka jajek
Przygotowanie domowego makaronu
Na stolnicę przesiewamy mąkę. Następnie pośrodku robimy dołek i do środka wbijamy jedno całe jajko, oraz dwa żółtka. Dodajemy sól i olej. Ciasto zagniatamy, robimy to tak długo aż będzie jednolite i gładkie. Następnie odstawiamy je na ok. 30 minut do lodówki, zawinięte w folię spożywczą. Kulę z ciasta dzielimy na mniejsze części i oprószonej stolnicy bardzo cienko rozwałkowujemy. Delikatnie rolujemy i kroimy w cienki makaron.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 3 minuty. Czas gotowania zależy oczywiście od tego jak cienko go pokroiliście.
Składniki na rosół
- porcja rosołowa z kaczki
- 4 skrzydła z kurczaka
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 selera
- natka z selera
- kawałek pora
- cebula
- średniej wielkości pomidor
- 1 jabłka
- 6-7 ziaren ziela angielskiego
- 8 ziaren czarnego pieprzu
- 5- liści laurowych
- sól
- dodatkowo: natka pietruszki
Domowy rosół – przepis
Tajnymi składnikami rosołu tym razem będą jabłko i pomidor. Pierwszy z nich nada odrobinę kwaskowatości, dlatego wybierzcie bardziej kwaśne jabłka, a drugi odrobinę słodyczy. Ale zacznijmy od początku.
Do dużego garnka z ok. 3 litrami wody dodajemy mięso, ziele angielskie, liście laurowe i ziarna pieprzu. Dodajemy też sporo soli. Gotujemy wywar przez ok. 45 minut, w międzyczasie zdejmując szum. Po tym czasie dodajemy obrane i umyte warzywa – marchew, pietruszkę, selera, pora. Cebulę obieramy z łupinek i opalamy nad ogniem. Dodajemy do rosołu. Zupę gotujemy przez kolejne 45 minut, po tym czasie dodajemy pomidor, jabłko, natkę z selera oraz jeśli zachodzi taka potrzeba doprawiamy solą i pieprzem. Rosół gotujemy jeszcze przez 45 minut. Z zupy wyjmujemy pora, bo na pewno się rozpadł, selera, pietruszkę i nać.
Na talerze wykładamy makaron, możemy dodać pokrojoną w plasterki marchewkę i zalewamy gorącym rosołem. Jeśli wolicie możecie przed podaniem przecedzić bulion. Wszystko możemy posypać do smaku odrobiną natki pietruszki.
