Wyciskane soki to świetna metoda i pomysł na dobre zdrowie. Pijąc świeżo wyciskane soki dostarczamy do naszego organizmu ogromną dawkę składników odżywczych i całą masę witamin. Wyciskane soki pozwalają nam na przyswojenie większej ilości witamin, aniżeli spożycie samych warzyw i owoców. Czy ktoś byłby w stanie zjeść jednorazowo kilogram marchwi i jabłek?

Dostarczanie błonnika i przeciwutleniaczy przyśpiesza metabolizmy w naszym organizmie, co prowadzi do szybszej utraty wagi. Każda dieta wspomagana piciem świeżo wyciskanych soków prowadzi do osiągnięcia zamierzonego celu. Ale picie soków prowadzi również do obniżania cholesterolu i cukru we krwi.

Jednym z podstawowych warzyw wykorzystywanym w procesie odchudzania jest marchew – jest to bogactwo błonnika i przy okazji jest niskokaloryczna. Sok z marchwi zwiększa wydzielanie żółci, co pomaga w spalaniu tłuszczu.

Obejrzyj nasze filmy:

Dodatek imbiru wspomoże proces chudnięcia, a dodatkowo dostarczy nam dużą dawkę energii.

Składniki na sok (na ok. 600ml)

  • 3 jabłka
  • 5 marchewek
  • 2 cm imbiru
  • 3 cm kurkumy
  • ok. 150 ml wody

Sok jabłkowo – marchewkowy na odchudzanie – przepis

Do przygotowania soku wykorzystujemy wolnoobrotową wyciskarkę. Możecie dobrą kupić już za ok. 300 złotych. Z marchewek odcinamy końcówki i dokładnie myjemy. Nie obieramy, bo pod skórką znajduje się najwięcej składników odżywczych. Z jabłek wydrążamy gniazdo nasienne. Soki wyciskamy zaczynając od najbardziej miękkich owoców i warzyw. Najpierw wyciskamy sok z jabłek, następnie dodajemy imbir, kurkumę i marchewki. Od czasu do czasu dodajemy wodę, aby rozrzedzić sok w wyciskarce.

Połączenie tych wszystkich składników z całą pewnością doda Wam energii i pozwoli odrobinę schudną. Ale soki musicie pić regularnie.

Sok jabłkowo - marchewkowy na odchudzanie
Sok marchwiowy na szybkie odchudzanie