Imbir- właściwości zdrowotne

Imbir- właściwości zdrowotne

Imbir to przyprawa, która coraz częściej jest stosowana w Polskiej kuchni. Od zawsze była popularna w potrawach rodem z kuchni azjatyckiej. Dodatek tej potrawy do potraw ma bardzo pozytywne właściwości zdrowotne.

Imbir zawiera w sobie wiele substancji leczniczych, witamin, wspomaga poprawę odporności więc powinniśmy korzystać z niego zawsze jak tylko nadarzy się okazja.

Zobacz również: Herbata z witaminą C

Imbir – właściwości lecznicze

Jest to roślina o bardzo intensywnym smaku oraz zapachu. Wpływ na to ma zawarty w niej olejek eteryczny. Imbir działa pozytywnie na:

  • Wspomaga trawienie – wspomaga produkcję żółci oraz soków trawiennych bardzo pozytywnie działając na proces trawienia.
  • Łagodzi bóle miesiączkowe
  • Zapobiega mdłościom
  • Wspomaga apetyt
  • Leczy objawy chorób, bóle stawów oraz poprawia odporność organizmu
  • Zwiększ koncentrację – poprzez poprawę krążenia bowiem poprawia ukrwienie mózgu

Imbir – dla kogo jest przeznaczony

Imbir nie powinien być stosowany przez osoby chorujące na problemy z układem pokarmowym. Może on działać na drażniąco na ten układ, powodując różnego rodzaju dolegliwości. Rośliny tej ze względu na swoje właściwości powinny również unikać osoby, które mają problemy z ciśnieniem tętniczym, bowiem może ona powodować podniesienie ciśnienia krwi.

Imbir powinien być spożywane w rozsądnych ilościach.

Imbir – gdzie jest używany

Jest on wykorzystywany przede wszystkim jako przyprawa w daniach kuchni azjatyckiej. Jednak w okresie wzmożonych zachorowań w sezonie jesienno- zimowo- wiosennym bardzo często używane jest do przygotowywania naparów, oraz herbat.

Zobacz również: Rozgrzewająca zimowa herbata

Imbir- właściwości zdrowotne

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.