
Imbir- właściwości zdrowotne
Imbir to przyprawa, która coraz częściej jest stosowana w Polskiej kuchni. Od zawsze była popularna w potrawach rodem z kuchni azjatyckiej. Dodatek tej potrawy do potraw ma bardzo pozytywne właściwości zdrowotne.
Imbir zawiera w sobie wiele substancji leczniczych, witamin, wspomaga poprawę odporności więc powinniśmy korzystać z niego zawsze jak tylko nadarzy się okazja.
Zobacz również: Herbata z witaminą C
Imbir – właściwości lecznicze
Jest to roślina o bardzo intensywnym smaku oraz zapachu. Wpływ na to ma zawarty w niej olejek eteryczny. Imbir działa pozytywnie na:
- Wspomaga trawienie – wspomaga produkcję żółci oraz soków trawiennych bardzo pozytywnie działając na proces trawienia.
- Łagodzi bóle miesiączkowe
- Zapobiega mdłościom
- Wspomaga apetyt
- Leczy objawy chorób, bóle stawów oraz poprawia odporność organizmu
- Zwiększ koncentrację – poprzez poprawę krążenia bowiem poprawia ukrwienie mózgu
Imbir – dla kogo jest przeznaczony
Imbir nie powinien być stosowany przez osoby chorujące na problemy z układem pokarmowym. Może on działać na drażniąco na ten układ, powodując różnego rodzaju dolegliwości. Rośliny tej ze względu na swoje właściwości powinny również unikać osoby, które mają problemy z ciśnieniem tętniczym, bowiem może ona powodować podniesienie ciśnienia krwi.
Imbir powinien być spożywane w rozsądnych ilościach.
Imbir – gdzie jest używany
Jest on wykorzystywany przede wszystkim jako przyprawa w daniach kuchni azjatyckiej. Jednak w okresie wzmożonych zachorowań w sezonie jesienno- zimowo- wiosennym bardzo często używane jest do przygotowywania naparów, oraz herbat.
Zobacz również: Rozgrzewająca zimowa herbata