Sałatka ze szpinakiem i truskawkami to orzeźwiająca, lekka propozycja na szybka przekąskę. Trzeba przyznać, że w takim towarzystwie szpinak smakuje wyśmienicie i nawet osoby, które za nim nie przepadają nie wyczują jego smaku.

Ze względu na dostępność składników, możemy to danie przygotować nie tylko w sezonie letnim, kiedy dostępne są świeże truskawki, ale w każdej chwili kiedy mamy na to ochotę.

Sprawdź także: Herbata z witaminą C

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki

  • 2 garści szpinaku
  • 200g truskawek
  • 100 sera koziego
  • garść orzechów włoskich
  • 1 łyżka nasion chia
  • ocet balsamiczny
  • sok z 1/2 limonki
  • 2 łyżki miodu
  • kilka listków świeżej mięty

Przeczytaj także: Witamina C – właściwości i zastosowanie

Sałatka ze szpinakiem i truskawkami – przepis

  1. Na talerzu układamy szpinak.
  2. Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek, kroimy w połówki, albo jak większe truskawki w ćwiartki. Truskawki układamy na szpinaku.
  3. Orzechy włoski kroimy w mniejsze kawałki. Dodajemy do sałatki.
  4. Do sałatki dodajemy pokruszony ser kozi, posypujemy całość nasionami chia.
  5. W miseczce mieszamy miód z sokiem z limonki i polewamy naszą sałatkę.
  6. Na sam koniec sałatkę dekorujemy listkami mięty i skrapiamy octem balsamicznym.

Sałatka ze szpinakiem i truskawkami

Przeczytaj również: Szybka sałatka z tofu

Smacznego!