Sałatka ze szpinakiem i truskawkami to orzeźwiająca, lekka propozycja na szybka przekąskę. Trzeba przyznać, że w takim towarzystwie szpinak smakuje wyśmienicie i nawet osoby, które za nim nie przepadają nie wyczują jego smaku.
Ze względu na dostępność składników, możemy to danie przygotować nie tylko w sezonie letnim, kiedy dostępne są świeże truskawki, ale w każdej chwili kiedy mamy na to ochotę.
Sprawdź także: Herbata z witaminą C
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- 2 garści szpinaku
- 200g truskawek
- 100 sera koziego
- garść orzechów włoskich
- 1 łyżka nasion chia
- ocet balsamiczny
- sok z 1/2 limonki
- 2 łyżki miodu
- kilka listków świeżej mięty
Przeczytaj także: Witamina C – właściwości i zastosowanie
Sałatka ze szpinakiem i truskawkami – przepis
- Na talerzu układamy szpinak.
- Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek, kroimy w połówki, albo jak większe truskawki w ćwiartki. Truskawki układamy na szpinaku.
- Orzechy włoski kroimy w mniejsze kawałki. Dodajemy do sałatki.
- Do sałatki dodajemy pokruszony ser kozi, posypujemy całość nasionami chia.
- W miseczce mieszamy miód z sokiem z limonki i polewamy naszą sałatkę.
- Na sam koniec sałatkę dekorujemy listkami mięty i skrapiamy octem balsamicznym.
Przeczytaj również: Szybka sałatka z tofu
Smacznego!