Herbata z witaminą C w okresie jesienno zimowym pomaga nam poprawić odporność organizmu, a w przypadku już złapanej infekcji łagodzi jej objawy.
Pokażę Wam jak można urozmaicić zwykłą herbatę, aby była smaczna, zdrowa i rozgrzewająca w te zimowe wieczory.
Zobacz również: Witamina C – właściwości i zastosowanie
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- czarna herbata
- kora cynamonu
- kilka goździków
- plaster cytryny
- plaster pomarańczy
- 2 cm imbiru
Herbata z witaminą C – przepis
- W rondelku gotujemy wodę. Dodajemy korę cynamonu, pokrojony imbir, goździki. Gotujemy na wolnym ogniu aż woda będzie wrząca.
- Po zagotowaniu wody, odstawiamy ją na 3-4 minuty aby odrobine przestygła, a następnie tak przygotowanym imbirem zalewamy herbatę.
- Do kubka dodajemy cytrynę, pomarańczę i czekamy ok. 5-6 minut aż herbata się zaparzy.
Aby herbata wyglądała oryginalnie, warto w plastry cytryny i pomarańczy wbić kilka goździków.
Smacznego!
Zobacz również: Jak parzyć herbatę?