Herbata z witaminą C w okresie jesienno zimowym pomaga nam poprawić odporność organizmu, a w przypadku już złapanej infekcji łagodzi jej objawy.

Pokażę Wam jak można urozmaicić zwykłą herbatę, aby była smaczna, zdrowa i rozgrzewająca w te zimowe wieczory.

Zobacz również: Witamina C – właściwości i zastosowanie

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki

  • czarna herbata
  • kora cynamonu
  • kilka goździków
  • plaster cytryny
  • plaster pomarańczy
  • 2 cm imbiru

Herbata z witaminą C – przepis

  1. W rondelku gotujemy wodę. Dodajemy korę cynamonu, pokrojony imbir, goździki. Gotujemy na wolnym ogniu aż woda będzie wrząca.
  2. Po zagotowaniu wody, odstawiamy ją na 3-4 minuty aby odrobine przestygła, a następnie tak przygotowanym imbirem zalewamy herbatę.
  3. Do kubka dodajemy cytrynę, pomarańczę i czekamy ok. 5-6 minut aż herbata się zaparzy.

Aby herbata wyglądała oryginalnie, warto w plastry cytryny i pomarańczy wbić kilka goździków.

Smacznego!

Zobacz również: Jak parzyć herbatę?