Czekoladowe muffinki to szybki, prosty i niezwykle smaczny przepis na domowy deser. Wykonane w ten sposób muffinki z całą pewnością w błyskawicznym tempie znikną ze stołu.
Sprawdźcie, czy faktycznie są tak samo dobre.
Składniki
- 100g masła
- 2 jajka
- 3 łyżki kakao
- 100 ml mleka
- 1,5 szklanki mąki (ok. 250g)
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100g czekolady deserowej
Przeczytaj również: Witamina C – właściwości i zastosowanie
Obejrzyj nasze filmy:
Czekoladowe muffinki – przepis
- W rondelku roztapiamy masło i studzimy.
- W misce mieszamy mokre składniki – roztopione masło, mleko, jajka.
- Do drugiej miski dodajemy suche składniki – mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kako
- Składniki suche i mokre delikatnie mieszamy ze sobą i dodajemy startą czekoladę. Ważne aby czekolada była zimna, łatwiej będzie ją ścierać na tarce.
- Ciasto nakładamy do papilotek ułożonych w foremce do pieczenia muffinek.
- Pieczemy przez ok. 25 minut w temperaturze 180 st. C. Pamiętajcie aby nagrzać wcześniej piekarnik.
Sprawdź przepis na Proste muffinki z jagodami
Smacznego!