Czekoladowe muffinki to szybki, prosty i niezwykle smaczny przepis na domowy deser. Wykonane w ten sposób muffinki z całą pewnością w błyskawicznym tempie znikną ze stołu.

Sprawdźcie, czy faktycznie są tak samo dobre.

Składniki

  • 100g masła
  • 2 jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 100 ml mleka
  • 1,5 szklanki mąki (ok. 250g)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g czekolady deserowej

Przeczytaj również: Witamina C – właściwości i zastosowanie

Obejrzyj nasze filmy:

Czekoladowe muffinki – przepis

  1. W rondelku roztapiamy masło i studzimy.
  2. W misce mieszamy mokre składniki – roztopione masło, mleko, jajka.
  3. Do drugiej miski dodajemy suche składniki – mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kako
  4. Składniki suche i mokre delikatnie mieszamy ze sobą i dodajemy startą czekoladę. Ważne aby czekolada była zimna, łatwiej będzie ją ścierać na tarce.
  5. Ciasto nakładamy do papilotek ułożonych w foremce do pieczenia muffinek.
  6. Pieczemy przez ok. 25 minut w temperaturze 180 st. C. Pamiętajcie aby nagrzać wcześniej piekarnik.

Sprawdź przepis na Proste muffinki z jagodami

Smacznego!