Chyba każdy lubi słodycze. Proste muffinki z jagodami to szybki przepis na coś słodkiego. Z całą pewnością, każde dziecko będzie zachwycone takim deserem.
Zamiast jagód do ich przygotowania możemy wykorzystać borówkę amerykańską.
Składniki
- 150g jagód albo borówek amerykańskich
- 100g masła
- 2 jajka
- 100 ml mleka
- 1,5 szklanki mąki (ok. 250g)
- 3/4 szklanki cukru
- odrobina aromatu pomarańczowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Muffinki z jagodami – przepis
- W jednej misce mieszamy mokre składniki – roztopione masło, mleko, aromat, jajka.
- W drugiej misce mieszamy suche składniki – mąkę, cukier, proszek do pieczenia.
- Mokre i suche składniki delikatnie łączymy.
- Ciasto nakładamy do papilotek ułożonych w foremce do muffinek.
- Pieczemy przez ok. 25 minut w temperaturze 180 st. C. Muffinki wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika.
Smacznego!
Wyglądają pysznie! Borówka amerykańska idealnie przełamuje słodki smak. Polecam każdemu.
Moim zdaniem jagody lepsze – borówki nie rozpadają się tak fajnie jak jagody i nie nadadzą smaku całej babeczce.