Coraz większa jest obecnie świadomość zdrowego trybu życia. Nie zawsze jest jednak możliwość, aby spełnić wszystkie swoje zachcianki dotyczącego tego celu, a to przez czas, który nie pozwala nam na wprowadzenie regularnej diety. Aby dieta była skuteczna, trzeba spożywać codziennie porównywalną liczbę potraw o określonych składnikach odżywczych, które są nam najbardziej potrzebne dla organizmu, a także robić to regularnie.

Odstępstwo od zasady regularności może mieć niezbyt korzystne skutki dla naszego samopoczucia. Jednak jeśli dieta przynosi skutki, można poczuć, że żyjemy. Dostajemy więcej energii i bodźców do działania. Wbrew pozorom nawet na cięższe i bardziej kaloryczne posiłki mogą mieć swoje zalety.

Jak wykorzystać borówki?

W deserach bardzo często używana jest borówka amerykańska. Często ozdabia się nią ciasta, czy sałatki owocowe. Niska wartość energetyczna powoduje, że owoce te idealnie mogą być dopasowane do diety, która służy odchudzaniu.

Obejrzyj nasze filmy:

Właściwości zdrowotne borówki

Zawiera ona wiele witamin: A, C, K, PP, B1, B2, B6, a także wiele innych niezbędnych dla funkcjonowania organizmu związków. To jednak nie wszystkie zalety jedzenia borówki amerykańskiej. Bardzo istotny jest fakt, że posiadają niebieski barwnik – antocyjan, który ma pozytywny wpływ przede wszystkim na wzrok, dlatego jest zalecany także osobom, które mają problemy z oczami.

Ponadto potrafią zapobiegać także rakowi, gdyż mają właściwości, które pozwalają niszczyć uszkodzenia DNA.

Jednocześnie słodki posmak zapewnia uczucie sytości, a same borówki są skuteczne także w kontekście zapobiegania zaparciom.