Każdy z nas marzy, aby w domu choć przez chwilę stać się cukiernikiem i upiec najsmaczniejsze i najpiękniejsze ciasto na świecie.
Jak wiemy każde ciasto ma inny smak, inny zapach i wygląd. Dlatego za każdym razem powinniśmy trzymać się kilku prostych, ale uniwersalnych zasad, które zwiększą nasze szanse na powodzenie!
Oczywiście ciasta i ciasteczka możemy podzielić na kilka grup, najpopularniejsze to:
Obejrzyj nasze filmy:
- Ciasta drożdżowe
- Ciasta kruche
- Biszkopty
- Torty
- Ciasta francuskie
- Ciasta ucierane
Nie raz zdarzyło mi się, że moje ciasto było przesłodzone, zaraz po upieczeniu opadło, albo po przekrojeniu okazało się kompletnie nieupieczone. Postanowiłem więc zebrać dla Was w jednym wpisie wszystkie moje doświadczenia, aby choć trochę uchronić Was przed niepowodzeniem.
#1 Przeczytaj przepis i zgromadź wszystkie potrzebne rzeczy
Zanim przystąpimy do przygotowania ciasta powinniśmy dokładnie przeczytać przepis i zwrócić uwagę na wszystkie podpowiedzi i istotne dopiski. Jeśli autor przepisu ostrzega nas na przykład, aby za długo nie miksować, to trzymajmy się tego, bo jest duża szansa, że coś pójdzie nie tak :)
Jak już mamy przepis w małym paluszku, sprawdźmy dwa razy, czy mamy wszystkie potrzebne składniki.Wtedy podczas miksowania nie musimy szukać w panice jakiegoś składnika.
#2 Bez pośpiechu – składniki powinny mieć podobną temperaturę + jak się z nimi obchodzić
Za wyjątkiem kilku przepisów, w większości przypadków składniki do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. 20 minut powinno wystarczyć. Warto pamiętać, że zawsze należy przesiać mąkę do pieczenia – to ją napowietrzy i ciasto będzie znacznie bardziej puszyste. Pamiętajmy również, aby jajek nie wbijać bezpośrednio do ciasta, bo możemy wszystko popsuć. Co jeśli wpadnie nam kawałek skorupki, albo, co gorsza, jajko będzie popsute?

#3 Trzymajmy się przepisu i dokładnie odmierzajmy składniki
Najlepiej jest wybierać te przepisy, które mają podane proporcje składników w postaci gramów. Będziemy mieli pewność, że unikniemy wtedy pomyłki. Przecież szklanka szklance nierówna, jedna mąka waży więcej, druga mniej. Jeśli na początku autor podaje, że jego szklanka to 200 ml, to możecie w swoim przepisie używać specjalnych miarek.
#4 Używaj właściwej formy do pieczenia
W większości przepisów w internecie znajdziecie wielkość użytej formy do pieczenia. To bardzo ważne, bowiem jeśli użyjecie za małej, to ciasto może wypłynąć z formy, jeśli za dużej ciasto wyjdzie zbyt niskie i zbyt spieczone.
W zależności od rodzaju ciasta taką formę należy dodatkowo przygotować:
- Ciasta drożdżowe – wysmarowaną tłuszczem,
- Ciasta ucierane i biszkoptowe – wysmarowaną tłuszczem i wysypana bułką tartą,
- Ciasta kruche i francuskie – obsypana odrobiną mąki.
Więcej przepisów na pyszne ciasta znajdziecie na portalu kulinarnym Przepisy.pl.
#5 Nagrzany piekarnik to podstawa
Każde ciasto wymaga odpowiedniej temperatury pieczenia, która powinna być przestrzegana, bowiem zbyt wysoka temperatura może sprawić, że ciasto się za bardzo przypiecze zanim zdąży wyrosnąć.
W przypadku ciasta drożdżowego, ucieranego i biszkoptu piekarnik nie musi być mocno nagrzany. Te ciasta wymagają wyrastania, więc rosnąca temperatura w piekarniku bardzo dobrze na nie wpłynie. Natomiast ciasta kruche i francuskie muszą mieć od razu wysoką temperaturę.
Podczas pieczenia NIE wolno otwierać drzwiczek piekarnika. Najwcześniej 5 minut przed końcem pieczenia, aby przy pomocy patyczka sprawdzić, czy ciasto jest upieczone. Zbyt wczesne otworzenie piekarnika może spowodować, iż ciasto opadnie.
#6 Nie modyfikuj i nie zamieniaj składników
Za pierwszym razem warto zrobić ciasto dokładnie według określonego przepisu. Nie zawsze bowiem wiemy, jakie procesy zachodzą podczas pieczenia i wyrastania i czy np. zmiana mąki na inną nie zaszkodzi na przykład procesowi wyrastania.
Bardzo często ryzykuję i modyfikuję ilość cukru w cieście, bo proporcje podane w oryginale są niewyobrażalne. Ale ostrożnie ze zdrowymi zamiennikami cukrów – jak dacie ich za mało, ciasto nie będzie deserem, bo za mało słodkie, a jak za dużo będzie niejadalne :(
#7 Poczekaj z jedzeniem i wyjmowaniem ciasta
Ja wiem, że zapach świeżo upieczonego ciasta działa na nas obłędnie i sam wielokrotnie nie byłem w stanie się powstrzymać, aby nie spróbować ciasta zaraz po wyjęciu z piekarnika. Uważajcie jednak z tym, bo z zewnątrz ciasto może wydawać się chłodne, za to w środku będzie gorące i poparzycie przełyk.
Natomiast ciasto wyjmujemy z formy dopiero, jak ostygnie – jest wtedy znacznie mniejsza szansa, że nam się pokruszy, popsuje i rozpadnie.
Jeśli przeczytaliście moje wskazówki do końca i macie ochotę delikatnie poeksperymentować z ciastem, to śmiało to zróbcie. Jednak pamiętając o tym poradniku. W końcu najlepsze rzeczy wychodzą właśnie z eksperymentów.
Jeśli za którymś razem ciasto Wam nie wyjdzie, to się tym nie przejmujcie, czasem tak bywa, czasem to nasza wina, czasem składników, a czasem przepisu, który nie zawsze musi być idealny, a sposób postępowania wystarczająco dokładnie opisany.
I to chyba byłoby na tyle… pieczcie, bawcie się tym i eksperymentujcie.