Topper na tort – czym jest i jak go wykorzystać? Poznaj zalety tej dekoracji
Tort to obowiązkowy element wielu okazji – urodziny, ślub, komunia czy rocznica to tylko kilka okoliczności, które warto uświetnić tym okazałym wypiekiem. Aby tort faktycznie prezentował się efektownie,…
Piekarnia Żywioły otwiera się dla mieszkańców Ursynowa
Pod koniec grudnia na mapie gastronomicznej warszawskiego Ursynowa pojawiło się nowe wyjątkowe miejsce. W Piekarni Żywioły przy Al. Komisji Edukacji Narodowej 19 amatorzy dobrej jakości pieczywa znajdą chrupiące,…
Napoleonka
Napoleonka to jedno z pyszniejszych ciast przygotowywanych na cieście francuskim z aksamitnym kremem budyniowym. Przygotowanie kremu budyniowego nie wymaga od nas używania miksera. Zobaczcie jak krok po kroku…
Kremówka z bitą śmietaną
Kremówka z bitą śmietaną to przepis na pyszny niedzielny deser. To ciasto, które można kupić w wielu cukierniach. Jest przygotowane na cieście francuskim z masą budyniowa i bita…
Boże Narodzenie zero waste – zobacz, jak nie zmarnować świątecznych pyszności
Boże Narodzenie to magiczny okres, kiedy przy suto zastawionym stole możemy spotkać się z najbliższymi i miło spędzić z nimi trochę czasu. Jednak po świętach nieraz się okazuje,…
7 zasad pieczenia ciasta – czyli jak to zrobić dobrze, aby wyszło idealnie
Każdy z nas marzy, aby w domu choć przez chwilę stać się cukiernikiem i upiec najsmaczniejsze i najpiękniejsze ciasto na świecie. Jak wiemy każde ciasto ma inny smak,…
Jogurtowe babeczki z bitą śmietaną i owocami
Jogurtowe babeczki do przygotowania w niecałą godzinę. Szybki przepis, idealny na podwieczorek dla dzieci, jako dodatek do drugiego śniadania w szkole czy lunchu w pracy. Doskonałe też, gdy czasu…
Przepis na kutię z orkiszem
Święta i sama Wigilia Bożego Narodzenia nierozerwalnie wiążą się z tradycją przygotowywania wigilijnych potraw. Osoby, którym zależy na przygotowaniu ich w nieco zdrowszej formie, z pewnością zainteresują się…
Jajka, a cholesterol. Czego unikać w Święta Wielkanocne, aby sobie nie zaszkodzić.
W kontekście zwiększonego ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, jajka to temat stale wypływający w sieci i mediach pisanych. Jednego roku są absolutnie złe i zakazane, kolejnego – za sprawą…
Wielkanocny żurek
Wielkanocny żurek to tradycyjne danie, które znajdzie się na większości naszych stołów podczas zbliżających się świąt. Możemy go podać zarówno na talerzach jak i w coraz popularniejszych chlebkach.…
Mazurek Wielkanocny
Co prawda Święta Wielkanocne już za nami, ale nie omieszkam pochwalić się naszym mazurkiem wielkanocnym :) Jak na pierwszy raz, to mazurek wielkanocny wyszedł pyszny i bardzo, bardzo…
Piernik, który zawsze się udaje
Przepis na ten piernik jest niezwykle prosty, a co ważniejsze to ciasto MUSI się udać :) Podczas pieczenia w Waszym domu zagości przepiękny zapach przypraw – cynamonu, goździków…
Klasyczny makowiec
Bez makowca to już nie będą te same święta. Zatem śpieszymy z pomocą i poniżej znajdziecie przepis Basi na pyszny makowiec :) Do świąt jeszcze chwila czasu, więc…
Rodzynki – magiczna ich moc nie tylko na Święta!
Już starożytni Egipcjanie zachwycali się bogactwem właściwości odżywczych i unikalnym smakiem rodzynków. Suszone winogrona, szczególnie te, pochodzące ze słonecznej Turcji, to pełnowartościowy produkt, który świetnie sprawdza się jako…
Święta tuż, tuż – potrawy wigilijne
Święta to wyjątkowy, dla wielu najpiękniejszy okres w roku. Możliwość spotkania z rodziną w tak podniosłej atmosferze nie zdarza się często. Istotny jest w takiej sytuacji każdy szczegół.…
Tort piernikowy
Tort piernikowy to moja urodzinowa niespodzianka :) A co tam… przepis podam na niego ja, pomimo że był zrobiony przez Madzię. Tort był przygotowany na początku stycznia, a…
Przedświąteczny piernik :)
Ostatnio były tylko pomysły na obiady, kolację nadeszła pora na coś słodkiego – na pyszny deser. Zbliżają się święta, więc pomalutku trzeba wchodzić w świąteczną atmosferę :) Tym…