Wielkanocny żurek to tradycyjne danie, które znajdzie się na większości naszych stołów podczas zbliżających się świąt. Możemy go podać zarówno na talerzach jak i w coraz popularniejszych chlebkach. Wielkanocny żurek najlepiej smakuje podany razem z jajkiem i białą kiełbasą.
W moim przepisie, a właściwie w przepisie Madzi żurek będzie przygotowany na golonce, ale możecie do jego przygotowania wykorzystać także wywar zrobiony na warzywach.
Przygotowując ten żurek warto zwrócić uwagę na to jaki zakwas kupujemy. Najlepiej jest zrobić taki zakwas samemu, ale jeśli nie mamy na to czasu, możemy nabyć gotowy. Kupując zakwas na żurek zwróćmy uwagę na jego skład, czy nie zawiera sztucznych barwników i konserwantów, przecież nie chcemy jeść wielkanocnego żurku z domieszką chemii.
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki na Wielkanocny żurek:
- 400g parzonej białej kiełbasy
- 250g boczku
- 1 golonka (ok. 1 kg)
- 2 marchewki
- 1 duża pietruszka
- 1/2 selera
- 1 por
- 2 ząbki czosnku
- zakwas na żurek
- 1 łyżka majeranku
- 4 łyżki śmietany
- sól
- pieprz
- 3-4 łyżki oleju
- jajka
Przepis na Wielkanocny żurek:
- Białą kiełbasę kroimy w grubsze półplasterki, boczek kroimy w kosteczkę. Kiełbasę i boczek podsmażamy na rozgrzanych kilku łyżkach oleju.
- Do garnka wkładamy golonkę, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości (ok. 2 -2,5 godziny). Do tego celu będziemy potrzebowali dużego garnka – na ok. 4-5 litrów wody :)
- Następnie do wywaru dodajemy warzywa, wyciągając wcześniej golonkę. Pora, pietruszkę i selera dodajemy w całości. Marchewkę natomiast kroimy w półplasterki i również dodajemy do garnka.
- Do zupy dodajemy również przesmażoną kiełbasę z boczkiem.
- Do smaku dodajemy 6 ziarenek ziela angielskiego i 2 liście laurowe. Wywar gotujemy przez ok. 40 minut na małym ogniu.
- Następnie do żurku dodajemy zakwas, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Do zupy dodajemy również płaską łyżkę majeranku, szczyptę soli i pieprzu oraz 4 łyżki śmietany.
Dobra rada: aby śmietana nam się nie zważyła warto ją najpierw rozmieszać w misce z kilkoma łyżkami gorącego wywaru. - Wielkanocny żurek gotujemy jeszcze przez chwilę (ok. 15 minut).
Wielkanocny żurek najlepiej smakuje podany z ugotowanymi na twardo jajkami, a jeśli podamy go w chlebkach jeszcze bardziej zaskoczymy naszych gości. Kupienie chlebków do żurku, zwłaszcza przed świętami Wielkanocnymi nie będzie niczym trudnym. Dostaniemy je praktycznie w każdej dobrej piekarni.
Dzięki, skorzystam