Babka piaskowa to ciasto, które zawsze wychodzi, a co ważne jest prosta i bardzo szybka do przygotowania. Babka piaskowa to ciasto, które obowiązkowo powinno się znaleźć na wielkanocnym stole.

Ten przepis to idealne ciasto ucierane na oleju, sprawdzony i niezawodny przepis, dzięki któremu zrobicie wyśmienite ciasto na święta, ale nie tylko. Bardzo często w trakcie roku przygotowuję właśnie babkę piaskową.

Ciasto możemy podać posypane cukrem pudrem, albo polane lukrem. Ja wolę tą drugą wersję, zwłaszcza jak przygotujemy lukier cytrynowy, który delikatnie przełamuje słodycz ciasta.

Na moim blogu kulinarnym znajdziesz również inne przepisy na świąteczne wypieki, wśród nich jest bardzo prosta, wilgotna i puszysta babka majonezowa, ale znajdziecie też przepis na szybkie i dośc proste w przygotowaniu ciasta bez pieczenia. Polecam Wam szczególnie przysmak mnicha. Myślę, że Wasi goście będą zadowoleni.

Babka piaskowa składniki

  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kostka masła (250g)
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
  • odrobina bułki tartej i masła do posmarowania formy
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki mleka

U mnie szklanka ma pojemność 250 ml. A babkę piekę w formie o średnicy 23 cm.

Babka piaskowa przepis

Jajka wbijamy do miski, następnie wsypujemy cukier i całość ucieramy. Powinniśmy dostać puszystą, jasną masę. Do jajek dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz aromat. Całość dokładnie mieszamy. Składniki mieszamy mikserem na średnich obrotach.

Masło roztapiamy w garnku i jeszcze ciepłe wlewamy do ciasta. Uważajmy, aby masło nie było gorące, a jedynie ciepłe. Całość dokładnie mieszamy.

Formę do pieczenia smarujemy masłem, a następnie obsypujemy tartą bułką.

Do formy wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C na 55-60 minut. Pieczemy do momentu uzyskania „suchego patyczka”. Aby sprawdzić czy ciasto jest upieczone, uchylamy drzwiczki piekarnika, a następnie wbijamy w ciasto cienki patyczek, taki jak od szaszłyków. Jeśli patyczek będzie suchy, to znaczy, że ciasto jest gotowe.

Ciasto zostawiamy jeszcze w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach na około 10 minut. Następnie babkę piaskową strudzimy na kratce.

Po przestudzeniu ciasta możemy je posypać cukrem pudrem albo polać lukrem (mleko mieszamy z cukrem pudrem) i udekorować bakaliami. Zobaczcie jak przygotować idealny lukier cytrynowy do babki.

Babka piaskowa
Babka piaskowa

Smacznego!