Babka piaskowa

Babka piaskowa

Co prawda święta już za nami i niektórzy nie wyobrażają sobie świąt wielkanocnych bez babki piaskowej, bowiem już na stałe weszła w tradycję tych świat.  Babka piaskowa to ciasto, które rozpływa się w ustach, jest delikatne i lekkie.

To już kolejny przepis na babkę piaskową, tym razem postanowiłem skorzystać z przepisu, w którym wykorzystamy do jej przygotowania masło, dzięki czemu nie będzie sucha i będzie mogła poleżeć chwilę dłużej.

Ciasto możemy podać zarówno posypane cukrem pudrem, albo z polewą lukrową, ja osobiście dużo bardziej wolę tą drugą opcję, ze względu na to, że jest bardziej słodsza i nie sypie się tak jak cukier puder :) Oczywiście lukier możemy przygotować w takim smaku jaki lubimy najbardziej, np. ze skórką pomarańczową, albo skórką cytrynową.

Babka piaskowa – składniki:

  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kostka masła (250g)
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
  • odrobina bułki tartej i masła do posmarowania formy
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki mleka

Babka piaskowa – przepis:

  1. Jajka wbijamy do miski, a następnie ucieramy z cukrem.
  2. Do jajek dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz aromat. Całość dokładnie mieszamy.
  3. Masło roztapiamy w garnku i jeszcze ciepłe wlewamy do ciasta. Całość dokładnie mieszamy.
  4. Formę do pieczenia smarujemy masłem, a następnie obsypujemy tartą bułką.
  5. Do formy wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C na 55-60 minut. Pieczemy do momentu uzyskania „suchego patyczka”.

Przepis na lukier:

  1. Do miski wsypujemy cukier puder.
  2. Do cukru dodajemy 2 łyżki zimnego mleka i całość dokładnie mieszamy. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, albo gęsta dodajemy odpowiednio mleka, albo cukru pudru.

Do cukru pudru możemy dodać odrobinę soku z cytryny, albo aromatu cytrynowego. Tak przygotowanym lukrem polewamy nasze ciasto

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.