
Babka piaskowa
Co prawda święta już za nami i niektórzy nie wyobrażają sobie świąt wielkanocnych bez babki piaskowej, bowiem już na stałe weszła w tradycję tych świat. Babka piaskowa to ciasto, które rozpływa się w ustach, jest delikatne i lekkie.
To już kolejny przepis na babkę piaskową, tym razem postanowiłem skorzystać z przepisu, w którym wykorzystamy do jej przygotowania masło, dzięki czemu nie będzie sucha i będzie mogła poleżeć chwilę dłużej.
Ciasto możemy podać zarówno posypane cukrem pudrem, albo z polewą lukrową, ja osobiście dużo bardziej wolę tą drugą opcję, ze względu na to, że jest bardziej słodsza i nie sypie się tak jak cukier puder :) Oczywiście lukier możemy przygotować w takim smaku jaki lubimy najbardziej, np. ze skórką pomarańczową, albo skórką cytrynową.
Babka piaskowa – składniki:
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 4 jajka
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kostka masła (250g)
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego
- odrobina bułki tartej i masła do posmarowania formy
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki mleka
Babka piaskowa – przepis:
- Jajka wbijamy do miski, a następnie ucieramy z cukrem.
- Do jajek dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz aromat. Całość dokładnie mieszamy.
- Masło roztapiamy w garnku i jeszcze ciepłe wlewamy do ciasta. Całość dokładnie mieszamy.
- Formę do pieczenia smarujemy masłem, a następnie obsypujemy tartą bułką.
- Do formy wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C na 55-60 minut. Pieczemy do momentu uzyskania „suchego patyczka”.
Przepis na lukier:
- Do miski wsypujemy cukier puder.
- Do cukru dodajemy 2 łyżki zimnego mleka i całość dokładnie mieszamy. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, albo gęsta dodajemy odpowiednio mleka, albo cukru pudru.
Do cukru pudru możemy dodać odrobinę soku z cytryny, albo aromatu cytrynowego. Tak przygotowanym lukrem polewamy nasze ciasto