Bardzo prosta, bardzo szybka w przygotowaniu babka majonezowa. W niecałe 10 minut mamy gotowe ciasto do pieczenia. Babkę majonezową możemy podać polaną lukrem, albo posypaną cukrem pudrem. Zapraszam Was po mój sprawdzony i wypróbowany przepis na babkę idealny na Wielkanoc.
Babka majonezowa to ciasto, które obowiązkowo trzeba spróbować, jest wilgotna, delikatna i rozpływa się w ustach. Do przygotowania tego deseru potrzeba dosłownie kilka składników. Babka z majonezem wychodzi bardzo puszysta i przez długi czas zachowuje świeżość, jednak myślę, że nie ma takiej potrzeby po znika bardzo szybko ze stołu.
Ta majonezowa babka to tylko jeden z obowiązkowych przepisów wielkanocnych, na moim blogu kulinarnym znajdziesz również sprawdzony przepis na babkę marmurkową, oraz na klasyczną propozycję wielkanocną babkę. Koniecznie spróbujcie.
Obejrzyj nasze filmy:
Babka z tego przepisy nie tylko dobrze smakuje, ale również polana lukrem cytrynowym i posypana bakaliami będzie się świetnie prezentować.
Babka majonezowa składniki
- 80g mąki pszennej (1/2 szklanki)
- 4 jajka
- 90g mąki ziemniaczanej (1/2 szklanki)
- 140g majonezu (5 pełnych łyżek)
- 150g cukru (2/3 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do tego przepisu potrzebujemy jajek w temperaturze pokojowej, dlatego warto je wcześniej na minimum 2 godziny wcześniej wyjąć z lodówki.
U mnie szklanka ma pojemność 250 ml.
Babka majonezowa przepis
Do miski przesiewamy zarówno mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Dodajemy do obu mąk również proszek do pieczenia. Sypkie składniki mieszamy ze sobą.
Do drugiego naczynia wbijamy jajka i dodajemy cukier. Polecam Wam wykorzystać do tego przepisu drobny cukier do wypieków. Jajka razem z cukrem ucieramy mikserem przez kilka minut na średnich obrotach. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić, a powstała masa będzie puszysta i dość jasna.
Do rozmieszanych jajek dodajemy majonez, dodajemy wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i przy pomocy szpatułki, albo łyżki bardzo delikatnie i powoli mieszamy składniki.
Formę do pieczenia, u mnie miała ona średnicę 23 cm smarujemy od środka masłem i obsypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przelewamy przygotowane ciasto.
Ciasto umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C w opcji góra- dół. Ciasto pieczemy przez 35 minut. Czy ciasto jest upieczone sprawdzamy tzw. „suchym patyczkiem”. W tym celu uchylamy drzwi i wbijamy w ciasto długi, cienki patyczek od szaszłyków. Po wyjęciu z ciasta powinien być suchy, a to znaczy, że ciasto jest upieczone.
Po upieczeniu lekko uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy tak ciasto przez 5 minut, następnie uchylamy jeszcze bardziej i zostawiamy tak babkę majonezową na 10 minuty. Następnie studzimy ją na kratce do pieczenia.
Babka wygląda i smakuje idealnie polana (już po przestudzeniu) lukrem cytrynowym i posypana dowolnymi bakaliami.
Zobaczcie jak przygotować idealny lukier cytrynowy, jakie składniki są potrzebne.
Smacznego!
Czy można zrobić cześć z kakao?
Nie próbowaliśmy robić z kakao, ale myślę że da radę. Jeśli nie babkę majonezową, to polecam przepis na babkę marmurkową: https://kulinarnyblog.pl/babka-marmurkowa/
Pierwszy raz robiłam babkę, ale wyszła bardzo smaczna. Na pewno będzie na moim świątecznym stole. Dziękuję za przepis :)
Bardzo proszę!