Babka marmurkowa to niesamowicie pyszne, puszyste i wilgotne w smaku ciasto. Przepis na to ciasto jest bardzo prosty, a ciasto przez długi czas zachowuje swoją świeżość. Babka marmurkowa to nie tylko wyśmienity smak, ale również super wygląd.

Ten przepis jest idealny na ciasto Wielkanocne. Szybki, prosty i smaczny. Ale z tego przepisu warto korzystać z każdym razem kiedy mamy ochotę na coś słodkie. Przygotowanie tego ciasta jest bardzo szybkie i praktycznie za każdym razem się uda.

Co bardzo ważne odpowiednio przechowywana babka z tego przepisu przez długi czas pozostaje świeża i możemy się cieszyć jej wspaniałym smakiem przez kolejna 2-3 dni. Jednak myślę, że babka z kakao jest tak smaczna, że tak długo nie będziemy musiała czekać na zjedzenie.

Na moim blogu kulinarnym znajdziesz również inne klasyczne przepisy na świąteczne, wielkanocne ciasta. Chyba klasykiem jest babka majonezowa, albo też babka piaskowa. Jednak na święta przygotowujemy nie tylko babki, warto zajrzeć również do przepisów kulinarnych i przygotować na przykład ciasta bez pieczenia. Bardzo dużą popularnością cieszy się ciasto bez pieczenie 3 bit.

Babka marmurkowa składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do tego przepisu dobrze, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Dlatego należy je wyjąć minimum 1 godzinę przed przygotowywaniem ciasta.

Do przygotowania tej babki potrzebna nam też będzie forma do babki z kominem. Ja używam formy o średnicy 23 cm. U mnie szklanka zawsze ma pojemnośc 250 ml.

Babka marmurkowa przepis

Do jednej miski przesiewamy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Obie mąki i proszek mieszamy. Należy dokładnie całość wymieszać, aby dobrze rozprowadzić proszek do pieczenia. Połowę mąki przesypujemy do drugiej miski i dodajemy kakao, mieszamy.

Jajka ubijamy z cukrem i olejem. Do miski wbijamy jajka i miksujemy na wysokich obrotach dosypując cukier, następnie zmniejszamy obroty miksera i powoli wlewamy olej miksując, aż powstanie puszysta masa.

Połowę masy przelewamy do drugiej miski. Do jednej miski z masą jajeczną wsypujemy jasną mąkę, do drugiej miski wsypujemy mąkę z kakao. Całość mieszamy przy pomocy rózgi.

Formę do pieczenia natłuszczamy masłem i obsypujemy bułką tartą. Następnie wlewamy na przemian jedną masę i drugą. Możecie też najpierw wlać jedną, a później drugą.

Babkę marmurkową pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 40 minut. Pieczemy w opcji góra – dół. Ciasto przed wyjęciem sprawdzamy czy jest upieczone – patyczkiem. Jeśli będzie on suchy, to znaczy, że jest dobre.

Babkę po wyłączeniu piekarnika zostawiamy jeszcze w środku przy uchylonych drzwiczkach przez 10 minut.

Babkę marmurkową zazwyczaj podaję posypaną cukrem pudrem, jednak jeśli wolicie możecie polać ją lukrem. Zobaczcie mój sprawdzony i niezawodny przepis na szybki lukier cytrynowy.

Babka marmurkowa
Babka marmurkowa

Smacznego!