
Babka marmurkowa
Babka marmurkowa to niesamowicie pyszne, puszyste i wilgotne w smaku ciasto. Przepis na to ciasto jest bardzo prosty, a ciasto przez długi czas zachowuje swoją świeżość. Babka marmurkowa to nie tylko wyśmienity smak, ale również super wygląd.
Ten przepis jest idealny na ciasto Wielkanocne. Szybki, prosty i smaczny.
Przepis na ciasto: Wielkanocna babka
Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki oleju
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do tego przepisu dobrze, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Dlatego należy je wyjąć minimum 1 godzinę przed przygotowywaniem ciasta.
Do przygotowania tej babki potrzebna nam też będzie forma do babki z kominem.
Babka marmurkowa [PRZEPIS]
Do jednej miski przesiewamy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Obie mąki i proszek mieszamy. Należy dokładnie całość wymieszać, aby dobrze rozprowadzić proszek do pieczenia. Połowę mąki przesypujemy do drugiej miski i dodajemy kakao, mieszamy.
Jajka ubijamy z cukrem i olejem. Do miski wbijamy jajka i miksujemy na wysokich obrotach dosypując cukier, następnie zmniejszamy obroty miksera i powoli wlewamy olej miksując, aż powstanie puszysta masa.
Połowę masy przelewamy do drugiej miski. Do jednej miski z masą jajeczną wsypujemy jasną mąkę, do drugiej miski wsypujemy mąkę z kakao. Całość mieszamy przy pomocy rózgi.
Szybki przepis na: Babeczki bananowe
Formę do pieczenia natłuszczamy masłem i obsypujemy bułką tartą. Następnie wlewamy na przemian jedną masę i drugą. Możecie też najpierw wlać jedną, a później drugą.
Babkę marmurkową pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 40 minut. Pieczemy w opcji góra – dół. Ciasto przed wyjęciem sprawdzamy czy jest upieczone – patyczkiem. Jeśli będzie on suchy, to znaczy, że jest dobre. Babkę po wyłączeniu piekarnika zostawiamy jeszcze w środku przy uchylonych drzwiczkach przez 10 minut.

Smacznego!