Ucierana babka pomarańczowa z rodzynkami to pomysł nie tylko na świąteczny stół. Zazwyczaj pieczemy ją w wersji cytrynowej. Dlaczego jednak nie spróbować nadać jej pomarańczowego aromatu? Miękka, puszysta, po prostu pyszna. Przede wszystkim od święta, ale też na każde śniadanie. Bez wątpienia zasmakuje każdemu.
Ta ucierana babka pomarańczowa to idealna propozycja na święta Wielkanocne, bardzo szybko i bardzo prosto przygotujemy ten deser. Babkę ucieraną możemy podać posypaną cukrem pudrem, albo też polać lukrem. Przygotowane ciasto z tego przepisu przed długi czas zachowuje swoją świeżość.
Ja do swojej babki dodaję rodzynki, jedna są osoby, dla których ciasto musi być bez dodatków. Ale to już wszystko zależy od gustów.
Obejrzyj nasze filmy:
Na moim blogu kulinarnym znajdziesz także inne pomysły na świąteczne wypieki. Wśród nich takie klasyczne propozycje jak babka majonezowa, czy pięknie wyglądająca, ale równie dobrze smakująca babka marmurkowa. To połączenie klasycznego przepisu na babkę z odrobiną kakao. A co powiecie aby na święta przygotować jakieś ciasto bez pieczenia. Nie tylko dobrze wygląda, ale równie dobrze smakuje ciasto góra lodowa.
Ucierana babka pomarańczowa składniki:
- 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 220 g masła
- 6 średnich jaj
- garść rodzynek
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 łyżki śmietany 18%
- 1 pomarańcza
- kandyzowana skórka pomarańczowa
- cukier puder na lukier
- bułka tarta do obsypania formy
Do wypieku używam formy do babki o średnicy 23 cm. A szklanka ma u nie pojemność 250 ml.
Ucierana babka pomarańczowa przepis
Jajka, masło i jogurt powinny być w temperaturze pokojowej. Pomarańczę dokładnie umyj i sparz (przy zakupie upewnij się, aby miała na sobie jak najmniej wosku, którym owoce są pokrywane przed transportem). Następnie zetrzyj skórkę na najmniejszych oczkach tarki i wyciśnij sok. Rodzynki zalej ciepłą wodą, odstaw i przejdź do przygotowania ciasta.
Masło utrzyj z cukrem przy pomocy miksera na puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku i ucieraj dalej. Do miski z maślano-jajeczną masą przesiej oba rodzaje mąki, dodaj proszek do pieczenia i sodę oraz startą skórkę pomarańczową, sok i śmietanę.
Jeśli chcesz, odrobinę soku możesz zostawić na później do lukru. Dzięki temu jeszcze bardziej podkreślisz pomarańczowy smak ciasta robiąc lukier pomarańczowy. Zobacz jak zrobić lukier.
Wymieszaj wszystko mikserem do połączenia się składników. Rodzynki odsącz z wody, obtocz w odrobinie mąki (dzięki temu nie opadną). Wmieszaj delikatnie w ciasto.
Formę do pieczenia babki wysmaruj masłem i oprósz bułka tartą. Wyłóż do niej ciasto, po czym wstaw do nagrzanego do 165 st. C piekarnika na około 50 minut (lub do tzw. suchego patyczka). Aby sprawdzić czy babka jest upieczona, uchylamy drzwi piekarnika i patyczek, taki do szaszłyków wbijamy w ciasto, jeśli po wyciągnięciu będzie suchy, to znaczy że ciasto jest upieczone.
Babkę po upieczeniu zostawiam jeszcze na 10 minut w uchylonym piekarniku, następnie wyciągam i studzę na kratce.
Na koniec udekoruj lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową.

Smacznego!
Super. Ja ostatnio robiłam ale z cytryną.