
Ucierana babka pomarańczowa z rodzynkami
Ucierana babka pomarańczowa z rodzynkami to pomysł nie tylko na świąteczny stół. Zazwyczaj pieczemy ją w wersji cytrynowej. Dlaczego jednak nie spróbować nadać jej pomarańczowego aromatu? Miękka, puszysta, po prostu pyszna. Przede wszystkim od święta, ale też na każde śniadanie. Bez wątpienia zasmakuje każdemu.
Składniki:
- 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 220 g masła
- 6 średnich jaj
- garść rodzynek
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 łyżki śmietany 18%
- 1 pomarańcza
- kandyzowana skórka pomarańczowa
- cukier puder na lukier
- bułka tarta do obsypania formy
Ucierana babka pomarańczowa z rodzynkami – przepis
Jajka, masło i jogurt powinny być w temperaturze pokojowej. Pomarańczę dokładnie umyj i sparz (przy zakupie upewnij się, aby miała na sobie jak najmniej wosku, którym owoce są pokrywane przed transportem). Następnie zetrzyj skórkę na najmniejszych oczkach tarki i wyciśnij sok. Rodzynki zalej ciepłą wodą, odstaw i przejdź do przygotowania ciasta.
Masło utrzyj z cukrem przy pomocy miksera na puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku i ucieraj dalej. Do miski z maślano-jajeczną masą przesiej oba rodzaje mąki, dodaj proszek do pieczenia i sodę oraz startą skórkę pomarańczową, sok i śmietanę. Jeśli chcesz, odrobinę soku możesz zostawić na później do lukru. Wymieszaj wszystko mikserem do połączenia się składników. Rodzynki odsącz z wody, obtocz w odrobinie mąki (dzięki temu nie opadną). Wmieszaj delikatnie w ciasto.
Formę do pieczenia babki wysmaruj masłem i oprósz bułka tartą. Wyłóż do niej ciasto, po czym wstaw do nagrzanego do 165 st. C piekarnika na około 50 minut (lub do tzw. suchego patyczka). Po wyciągnięciu z piekarnika, ciasto przestudź w formie. Na koniec udekoruj lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową.
Smacznego!