Rogaliki krucho drożdżowe to puszyste, pięknie wyglądające i jeszcze lepiej smakujące słodkości dla każdego wielbiciela deserów. Rogaliki można przygotować z dowolnie wybranym nadzieniem. Możemy je nadziać zarówno marmoladą, konfiturą różaną, nutellą, kajmakiem czy czekoladą. Będą równie dobrze smakować z jabłkiem czy śliwką.

Rogaliki przygotujemy bez użycia jajek z dosłownie kilku składników, które każdy powinien mieć w domu.

Rogaliki te są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, tworząc z nadzieniem idealne połączenie. Długo zachowują swoją świeżość. Rogaliki drożdżowe możemy podać posypane cukrem pudrem, albo z jeszcze większą dawką słodyczy lukrem cytrynowym.

Obejrzyj nasze filmy:

Na moim blogu kulinarnym znajdziesz także inne przepisy na pyszne desery dla dzieci i nie tylko. Skoro tutaj robimy rogaliki krucho drożdżowe to warto znać przepis na klasyczne kruche rogaliki z marmoladą. Z całą pewnością dla dzieci wyśmienitym deserem będą owoce w czekoladzie.

Rogaliki krucho drożdżowe składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 200g masła (1 kostka)
  • 180g śmietany (2/3 szklanki)
  • 40 g świeżych drożdży
  • 25g cukru pudru – ok. 2 łyżek

Ja używam do tego przepisu drożdży świeżych, bo ciasto znacznie lepiej wyrasta, ale możecie wykorzystać również drożdże instant. Będziecie potrzebować wtedy 14 g suchych drożdży. Czyli 2 torebki, bo zazwyczaj są one sprzedawane w torebkach po 7g.

Dodatkowo

  • marmolada
  • kajmak
  • nutella
  • czekolada

U mnie szklanka ma pojemność 250 ml.

Rogaliki krucho drożdżowe

Rogaliki krucho drożdżowe przepis

Z tej ilości ciasta uda się Wam przygotować około 30 rogalików, wszystko zależy od wielkości jaką przygotujecie oraz od tego jak dobrze będą pracowały drożdże i jak wyrośnie Wam ciasto.

Zaczynamy od przygotowania zaczynu, do rondelka wlewamy śmietanę, najlepiej aby była w temperaturze pokojowej, ale możecie też użyć zimnej. Trzeba wtedy w rondelku ją podgrzać, ale musicie pilnować aby się nie zagotowała.

Do śmietany dodajemy cukier poder i kruszymy do środka drożdże. Przy pomocy rózgi kuchennej całość mieszamy, aż drożdże połączą się ze śmietaną.

Rogaliki krucho drożdżowe przepis

Miskę, albo rondelek przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut w ciepłe miejsce.

Rogaliki krucho drożdżowe przepis
Wyrośnięty rozczyn

Jak zaczyn zacznie pracować, to do miski robota kuchennego wsypujemy mąkę, dodajemy masło (wcześniej roztopione i przestudzone) oraz przygotowany zaczyn. Całość mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy ciasto hakiem do ciasta drożdżowego.

Rogaliki krucho drożdżowe przepis

Ciasto powinno być po wyrobieniu jednolite, kruche i tłuste. Oczywiście ciasto można wyrabiać też ręką.

Z ciasta formujemy kulę, zwijamy je w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę.

Rogaliki krucho drożdżowe przepis

Po wyjęciu dzielimy je na części – 4 części, a następnie na podsypanym mąką blacie rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm.

Rogaliki krucho drożdżowe przepis

Ciasto staramy się rozwałkować w kształt koła. Następnie dzielimy na 8 trójkątów.

W szerszym miejscu trójkąta kładziemy łyżeczkę dowolnego nadzienia i zwijamy od szerszego boku ku wierzchołku. Na samym końcu oba końce rogalika zbliżamy do siebie, tak aby uzyskać właśnie kształt rogala.

Rogaliki krucho drożdżowe przepis
Rogaliki krucho drożdżowe
Rogaliki krucho drożdżowe z nutellą
Rogaliki krucho drożdżowe
Rogaliki krucho drożdżowe przed pieczeniem

Rogaliki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. przez 17-20 minut. Powinny uzyskać złoty kolor. Ja piekę w opcji piekarnika góra- dół.

Po upieczeniu rogaliki wyciągamy na kratkę i studzimy. Po przestudzeniu możemy je posypać cukrem pudrem, albo polać domowym lukrem.

Rogaliki krucho drożdżowe
Rogaliki krucho drożdżowe
Rogaliki krucho drożdżowe

Smacznego!