Wielkanocna babka
Desery

Wielkanocna babka

Babka króluje w tradycji Wielkanocnej. Wielu z nas nie wyobraża sobie świąt bez tego wypieku. Babka piaskowa, cytrynowa, czy waniliowa. Babka wielkanocna kojarzy nam się ze słodkim, puszystym i wilgotnym ciastem z czasów dzieciństwa.
Jak więc zrobić najlepszą wielkanocną babkę, która smakuje jak ta pieczona przez babcię? Poznajcie przepis.

Składniki

  • 4 duże jajka
  • 250 g masła
  • skórka i sok z cytryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • bułka tarta
  • szklanka cukru
  • łyżka cukru wanilinowego
  • szklanka mąki tortowej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • migdały

Składniki na lukier

  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 5 łyżek mleka

Wielkanocna babka – przepis

Przygotować formę na babkę (z kominem pośrodku). Formę wysmarować masłem i wysypać delikatnie bułką tartą, lub migdałami. Następnie należy rozgrzać piekarnik do 170 stopni, na funkcji góra i dól.  Masło trzeba roztopić, dodać do tego sok i startą skórkę z cytryny, następnie odstawić.

Jajka wbić do miski, połączyć z cukrem. Z czasem dodawać cukier waniliowy. Całość miksować, aż masa zrobi się gęsta i puszysta.
W drugiej misce powinna znaleźć się przesiana mąka tortowa z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Całość wymieszać.

Do miski z ubitymi jajkami należy wsypać połączoną mąkę i proszek do pieczenia. Całość miksować na wolnych obrotach, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. Do ciasta należy wlać masło i miksować przez kilka minut. Całość wlać do przygotowanej wcześniej formy i piec ok. 40 minut.

Po upieczeniu babkę należy wystudzić i podawać z lukrem.

 

Przepis na lukier

Wszystkie składniki na lukier mieszamy, powinien być dość gęsty, jeśli wyszedł zbyt płynny dodajemy odrobinę cukru, jeśli zbyt gęsty odrobinę mleka.

Wielkanocna babka
Wielkanocna babka

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze