Wielkanocna babka
Desery

Wielkanocna babka

Babka króluje w tradycji Wielkanocnej. Wielu z nas nie wyobraża sobie świąt bez tego wypieku. Babka piaskowa, cytrynowa, czy waniliowa. Babka wielkanocna kojarzy nam się ze słodkim, puszystym i wilgotnym ciastem z czasów dzieciństwa.
Jak więc zrobić najlepszą wielkanocną babkę, która smakuje jak ta pieczona przez babcię? Poznajcie przepis.

Składniki

  • 4 duże jajka
  • 250 g masła
  • skórka i sok z cytryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • bułka tarta
  • szklanka cukru
  • łyżka cukru wanilinowego
  • szklanka mąki tortowej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • migdały

Składniki na lukier

  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 5 łyżek mleka

Wielkanocna babka – przepis

Przygotować formę na babkę (z kominem pośrodku). Formę wysmarować masłem i wysypać delikatnie bułką tartą, lub migdałami. Następnie należy rozgrzać piekarnik do 170 stopni, na funkcji góra i dól.  Masło trzeba roztopić, dodać do tego sok i startą skórkę z cytryny, następnie odstawić.

Jajka wbić do miski, połączyć z cukrem. Z czasem dodawać cukier waniliowy. Całość miksować, aż masa zrobi się gęsta i puszysta.
W drugiej misce powinna znaleźć się przesiana mąka tortowa z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Całość wymieszać.

Do miski z ubitymi jajkami należy wsypać połączoną mąkę i proszek do pieczenia. Całość miksować na wolnych obrotach, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. Do ciasta należy wlać masło i miksować przez kilka minut. Całość wlać do przygotowanej wcześniej formy i piec ok. 40 minut.

Po upieczeniu babkę należy wystudzić i podawać z lukrem.

 

Przepis na lukier

Wszystkie składniki na lukier mieszamy, powinien być dość gęsty, jeśli wyszedł zbyt płynny dodajemy odrobinę cukru, jeśli zbyt gęsty odrobinę mleka.

Wielkanocna babka
Wielkanocna babka

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.