
Wielkanocna babka
Babka króluje w tradycji Wielkanocnej. Wielu z nas nie wyobraża sobie świąt bez tego wypieku. Babka piaskowa, cytrynowa, czy waniliowa. Babka wielkanocna kojarzy nam się ze słodkim, puszystym i wilgotnym ciastem z czasów dzieciństwa.
Jak więc zrobić najlepszą wielkanocną babkę, która smakuje jak ta pieczona przez babcię? Poznajcie przepis.
Składniki
- 4 duże jajka
- 250 g masła
- skórka i sok z cytryny
- łyżeczka proszku do pieczenia
- bułka tarta
- szklanka cukru
- łyżka cukru wanilinowego
- szklanka mąki tortowej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- migdały
Składniki na lukier
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 5 łyżek mleka
Wielkanocna babka – przepis
Przygotować formę na babkę (z kominem pośrodku). Formę wysmarować masłem i wysypać delikatnie bułką tartą, lub migdałami. Następnie należy rozgrzać piekarnik do 170 stopni, na funkcji góra i dól. Masło trzeba roztopić, dodać do tego sok i startą skórkę z cytryny, następnie odstawić.
Jajka wbić do miski, połączyć z cukrem. Z czasem dodawać cukier waniliowy. Całość miksować, aż masa zrobi się gęsta i puszysta.
W drugiej misce powinna znaleźć się przesiana mąka tortowa z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Całość wymieszać.
Do miski z ubitymi jajkami należy wsypać połączoną mąkę i proszek do pieczenia. Całość miksować na wolnych obrotach, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. Do ciasta należy wlać masło i miksować przez kilka minut. Całość wlać do przygotowanej wcześniej formy i piec ok. 40 minut.
Po upieczeniu babkę należy wystudzić i podawać z lukrem.
Przepis na lukier
Wszystkie składniki na lukier mieszamy, powinien być dość gęsty, jeśli wyszedł zbyt płynny dodajemy odrobinę cukru, jeśli zbyt gęsty odrobinę mleka.
