Babeczki z budyniem to mój sprawdzony pomysł na spotkania ze znajomymi oraz niejedno przyjęcie. Takie babeczki świetnie sprawdzą się na urodzinach, imieninach czy przyjęciu sylwestrowym. Podstawową babeczek jest kruche ciasto.

Przepis na kruche spody do babeczek jest bardzo prosty, a przygotowanie i pieczenie bardzo szybkie. Przygotowane spody możemy wypełnić dowolnymi dodatkami. Może to być krem budyniowy, bita śmietana, owoce czy coś co uwielbiają dzieciaki – galaretka.

Spora ilość masła w cieście sprawa, że babeczki nie pękają i się nie rozpadają. Są idealne na jeden czy dwa kęsy. Babeczki możemy przygotować każdą porą roku, jednak wybitnie smakują przygotowane latem, kiedy dostępne są sezonowe owoce. Tak przygotowane babeczki nie tylko wyśmienicie smakują, ale również pięknie prezentują się na stole.

Obejrzyj nasze filmy:

Na moim blogu kulinarnym znajdziecie również inne pomysły na mini deserki na przyjęcie. Chyba taką prawdziwą klasyką jest deser Tiramisu w mini słoiczkach. Ale również błyskawiczne w przygotowaniu, uwielbiane przez każde dziecko muffinki bananowe z czekoladą.

Babeczki z budyniem składniki

  • 320 mąki pszennej
  • 70g szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 200 g masła, zimnego
  • 2 żółtka w rozmiarze L

Babeczki z budyniem – dodatkowo

  • 1 opakowanie budyniu
  • ewentualnie cukier
  • 1 opakowanie galaretki
Babeczki z budyniem
Babeczki z budyniem

Babeczki z budyniem przepis

Mąkę przesiewamy na stolnicę albo blat, dodajemy pokruszone masło i szybko siekamy nożem. Powinniśmy otrzymać coś w rodzaju kruszonki. Teraz dodajemy żółtka, szczyptę soli i cukier. Ciasto zagniatamy. Powinno być dość elastyczne. Tak zagniecione ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki aby się schłodziło.

Ciasto po schłodzeniu znacznie lepiej będzie się rozwałkowywało. Rozwałkowujemy je na grubość ok. 4 mm. Jeśli chcecie cieńsze babeczki to rozwałkujcie je na grubość 3 mm. Przy pomocy kubka, albo większej szklanki wycinamy kółka. Wycięte kształty powinny być odrobinę większe niż wielkość naszych foremek do babeczek. Foremki smarujemy masłem i wykładamy w nie wycięte ciasto.

Babeczki pieczemy w 200 st. C. przez około 15 minut. Babeczki po upieczeniu powinny być rumiane.

W rondelku przygotowujemy według przepisu na opakowaniu budyń. Ja zawsze robię go z 1/2 porcji mleka. Zależy mi aby krem budyniowy był dość gęsty. Możecie zrobić babeczki z dowolnym smakiem budyniu. Dodatkowo przygotowujemy galaretkę. Tutaj również jest pełna dowolność, co do koloru i smaku. Ale uzyskacie fajny efekt mieszając dwa smaki i kolory galaretki.

Na kruche babeczki nakładamy jeszcze ciepły, zaraz po ugotowaniu budyń. Dzięki temu ciasto w środku odrobinę zmięknie.

Kruche babeczki z budyniem możecie dodatkowo udekorować dowolnymi owocami. Takie babeczki to super pomysł na deser dla dzieci.

Babeczki z budyniem

Smacznego!