Surówka z marchewki to prosty dodatek, który świetnie komponuje się z każdym posiłkiem. Jest szybki i łatwy do zrobienia, dostarcza sporo niezbędnych witamin i składników odżywczych.
To prosta i smaczna sałatka z marchewki, którą można jeść jako dodatek do dania głównego lub jako przekąskę. Jest również zdrowa, więc możesz czuć się dobrze serwując ją swoim znajomym.
Pokażę Wam jak przygotować ją z dosłownie kilku podstawowych składników. Myślę, że każde dziecko będzie zachwycone, kiedy będziemy mogło zjeść tą surówkę. Zazwyczaj przygotowują ją w wersji na słodko z odrobiną cukru. Oczywiście nie można zapomnieć o pozostałych przyprawach – soli i pieprzu.
Obejrzyj nasze filmy:
Nie jestem fanem bardzo zdrowej diety, więc ja osobiście łączę składniki przy pomocy majonezu, ale jak się odchudzanie, albo jesteście na diecie to zastąpcie majonez jogurtem naturalnym.
Szukając ciekawych dodatków do obiadu, na moim blogu znajdziesz również surówkę z białej kapusty z marchewką, jest ona bardzo uniwersalna i podobnie jak surówka z marchewki pasuje praktycznie do każdego obiadu.
Surówka z marchewki składniki
- 2 większe marchewki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 jabłko
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Surówka z marchewki przepis
Aby zrobić sałatkę z marchwi, weź 2 marchewki i zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach. Ja ścieram marchewkę na drobnych oczkach, mam wrażenie, że w ten sposób zachowujemy więcej soku i surówka nie będzie taka sucha, a wręcz wilgotna. Przełóż starte marchewki do dużej miski.
Jabłko obieramy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Dodajemy je do marchewki.
Następnie całość skrapiamy sokiem z cytryny. Sok z cytryny jest częstym składnikiem sosów sałatkowych i może być dodany do Twojej sałatki z marchewki dla dodatkowego smaku. Sok z cytryny pomaga utrzymać świeżość sałatki, więc jest idealnym dodatkiem. Jeśli nie masz pod ręką cytryn, równie dobrze sprawdzi się sok z limonki.
Surówkę z marchwi doprawiam do smaku solą, pieprzem, cukrem i łączę wszystkie składniki odrobiną majonezu.
Możecie go zastąpić również jogurtem naturalnym. Zostawiam ją na 10 minut, aby wszystkie składniki się przegryzły.
Smacznego!