Pad Thai z kurczakiem to popularne danie z Tajlandii, które składa się z makaronu ryżowego, kurczaka, warzyw i wielu innych składników i jest zazwyczaj podawane z sosem słodko-kwaśnym. To szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, które może być świetną opcją na niedzielny obiad.

Ten przepis na pad thai z kurczakiem to pyszna i autentyczna wersja dania, które z łatwością wykonasz w domu. Pad thai to szybkie i łatwe danie do zrobienia w domu. Jest to również stosunkowo zdrowe danie, ponieważ zazwyczaj składa się z różnych świeżych warzyw.

Jak mamy ochotę na szybkie danie, ale zarazem aby było zdrowe to możemy przygotować właśnie domową wersję Pad Thai. Danie to możemy przygotować z różnymi dodatkami. Do jego przygotowania możemy wykorzystać krewetki, kurczaka czy tofu.

Pad Thai z kurczakiem składniki

  • 2 filety z kurczaka
  • 1/2 opakowania makaronu ryżowego
  • 1 łyżka szklanki pasty z tamaryndowca
  • 1/4 szklanki sosu rybnego
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowy
  • 1 łyżka papryczek chili
  • sok z 1/2 limonki
  • 1/2 szklanki kiełków fasoli
  • 3 jajka
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 1 posiekana szalotka, albo czerwona cebula
  • szczypiorek
  • olej sezamowy do smażenia
  • 1/2 orzeszków ziemnych
Domowe Pad thai z kurczakiem
Domowe Pad thai z kurczakiem

Pad Thai z kurczakiem przepis

Makaron ryżowy namaczamy w gorącej wodzie. Tutaj musicie przeczytać przepis na opakowaniu, bo w zależności od tego jaki makaron kupicie, może się różnić się przygotowanie.

Następnie w miseczce mieszamy sos rybny, cukier trzcinowy, posiekaną drobno papryczkę chilli. Jeśli chcecie mniej ostre danie to dajcie odrobinę mniej papryczki. Dodajemy również sok z limonki, sos sojowy i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość mieszamy i odstawiamy na bok.

Kurczaka dokładnie myjemy i kroimy w paseczki albo kostkę. Następnie podsmażamy go na odrobinie oleju sezamowego. Ja używam właśnie takiego oleju, aby nadać odrobinę innego smaku. Jeśli go nie macie to możecie wykorzystać zwykły olej do smażenia. Podsmażamy kurczaka w woku, dodajemy posiekaną szalotkę, albo czerwoną cebulę.

Pad Thai z kurczakiem

Jak już będzie usmażony, przesuwamy go na bok i wbijamy jajka. Energicznie mieszamy, aby jajka oblepiły kurczaka.

IMG 7731

Po około 3 minutach dodajemy makaron i dolewamy przygotowany wcześniej sos. Całość smażymy jeszcze przez kolejne 2-3 minuty i dodajemy posiekany orzeszki i kiełki fasoli mung. Całość mieszamy, aby składniki się połączyły i przekładamy na talerze. Ostatnim krokiem w przygotowanie dania pad thai jest posypanie całości drobno posiekanym szczypiorkiem.

Szybkie i bardzo proste danie w przygotowaniu. Musicie je koniecznie zrobić w domu.

Domowe Pad thai z kurczakiem
Domowe Pad thai z kurczakiem

Smacznego!