Pad thai z kurczakiem w curry
Makarony

Pad thai z kurczakiem w curry

Pad thai z kurczakiem w curry to domowa wersja tego popularnego w Tajlandii street foodu. Przygotujemy go na bazie przyprawy curry i ostrej papryki. Jeśli macie, można wykorzystać na przykład czerwoną pastę curry.

Przepis na Makaron razowy z szybkim pesto bazyliowym

Składniki (4 porcje)

  • 200g makaronu ryżowego
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • szczypiorek
  • 2 dymki
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka przyprawy curry
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 30g orzeszków ziemnych
  • kiełki fasoli mung
  • 2 jajka
  • odrobina oleju do smażenia
  • 2 ząbki czosnku

Pad thai z kurczakiem w curry – przepis

Na olej smażymy dosłownie przez chwilę przyprawy – curry, ostrą paprykę i pieprz cayenne. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę dymkę i posiekany czosnek. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka.

W tym czasie przygotowujemy makaron – gotujemy go 6-7 minut.

Jak kurczak będzie już miękki i usmażony, na patelnie dodajemy sos sojowy, sos rybny. Całość mieszamy, wbijamy jajka, mieszamy i na patelnię dodajemy makaron. Mieszamy, dodajemy szczypiorek i smażymy wszystko ok. 2 minut.

Makaron wykładamy na talerze, dodajemy kiełki fasoli mung, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i posiekanymi orzeszkami.

Pad thai z kurczakiem w curry
Pad thai z kurczakiem w curry

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze