Pad thai z kurczakiem w curry to domowa wersja tego popularnego w Tajlandii street foodu. Przygotujemy go na bazie przyprawy curry i ostrej papryki. Jeśli macie, można wykorzystać na przykład czerwoną pastę curry.

Azjatycka kuchnia jest niezwykle różnorodna i bogata w wyjątkowe smaki i połączenia składników. Jednym z tych niezwykłych dań jest Pad Thai z kurczakiem w curry. To połączenie smaku i aromatu, które zachwyca podniebienia i dostarcza niezapomnianych doznań kulinarnej podróży.

Pad Thai to jedno z najbardziej rozpoznawalnych i uwielbianych dań kuchni tajskiej. To danie, które łączy w sobie smaki słodkie, kwaśne i pikantne. Tradycyjnie, pad thai składa się z makaronu ryżowego, jajek, kiełków fasoli, krewetek lub tofu, a także aromatycznych przypraw.

Obejrzyj nasze filmy:

Wersja curry Pad Thai wprowadza nowy wymiar do tego klasycznego dania. Dodanie aromatycznego curry, które jest charakterystyczne dla tajskiej kuchni, nadaje potrawie intensywnego smaku i koloru.

W tym daniu często wykorzystuje się kurczaka, który dzięki sosowi curry staje się soczysty i pełen aromatycznych przypraw.

Przepis na Makaron razowy z szybkim pesto bazyliowym

Pad thai z kurczakiem w curry
Pad thai z kurczakiem w curry

Pad thai z kurczakiem w curry składniki (4 porcje)

  • 200g makaronu ryżowego
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • szczypiorek
  • 2 dymki
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka przyprawy curry
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 30g orzeszków ziemnych
  • kiełki fasoli mung
  • 2 jajka
  • odrobina oleju do smażenia
  • 2 ząbki czosnku

Pad thai z kurczakiem w curry przepis

Na olej smażymy dosłownie przez chwilę przyprawy – curry, ostrą paprykę i pieprz cayenne. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę dymkę i posiekany czosnek. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka.

W tym czasie przygotowujemy makaron – gotujemy go 6-7 minut.

Jak kurczak będzie już miękki i usmażony, na patelnie dodajemy sos sojowy, sos rybny. Całość mieszamy, wbijamy jajka, mieszamy i na patelnię dodajemy makaron. Mieszamy, dodajemy szczypiorek i smażymy wszystko ok. 2 minut.

Makaron wykładamy na talerze, dodajemy kiełki fasoli mung, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i posiekanymi orzeszkami.

Pad thai z kurczakiem w curry
Pad thai z kurczakiem w curry

Pad Thai z kurczakiem w curry to kulinarne arcydzieło, które łączy w sobie smaki i aromaty Azji. To połączenie tradycji tajskiej kuchni z nowoczesnymi inspiracjami smakowymi. Curry pad thai to danie, które rozpieszcza podniebienie i sprawia, że każdy kęs to wyjątkowa przygoda smakowa.

Odkryj magię połączenia makaronu ryżowego, soczystego kurczaka i aromatycznego curry w jednym daniu. To prawdziwa uczta dla smakoszy kuchni azjatyckiej i miłośników egzotycznych smaków.

Smacznego!