
Pad thai z kurczakiem w curry
Pad thai z kurczakiem w curry to domowa wersja tego popularnego w Tajlandii street foodu. Przygotujemy go na bazie przyprawy curry i ostrej papryki. Jeśli macie, można wykorzystać na przykład czerwoną pastę curry.
Przepis na Makaron razowy z szybkim pesto bazyliowym
Składniki (4 porcje)
- 200g makaronu ryżowego
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- szczypiorek
- 2 dymki
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka przyprawy curry
- 1 łyżka ostrej papryki
- szczypta pieprzu cayenne
- 30g orzeszków ziemnych
- kiełki fasoli mung
- 2 jajka
- odrobina oleju do smażenia
- 2 ząbki czosnku
Pad thai z kurczakiem w curry – przepis
Na olej smażymy dosłownie przez chwilę przyprawy – curry, ostrą paprykę i pieprz cayenne. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę dymkę i posiekany czosnek. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka.
W tym czasie przygotowujemy makaron – gotujemy go 6-7 minut.
Jak kurczak będzie już miękki i usmażony, na patelnie dodajemy sos sojowy, sos rybny. Całość mieszamy, wbijamy jajka, mieszamy i na patelnię dodajemy makaron. Mieszamy, dodajemy szczypiorek i smażymy wszystko ok. 2 minut.
Makaron wykładamy na talerze, dodajemy kiełki fasoli mung, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i posiekanymi orzeszkami.

Smacznego!