Makaron dodajemy praktycznie do większości dan przez nas spożywanych, zupa z makaronem nadaje jej głębi i staje się bardziej sycąca.
Coraz częściej na polskich stołach znajdują się sałatki z makaronem, ale czy umiemy go dobrze ugotować?
Jak gotować makaron?
- Wybierz makaron, który chcesz ugotować i przeczytaj informacje od producenta, w jakim czasie go przyrządzić,
- Wybierz odpowiedni garnek, 1 litr wody to 100 g makaronu, im więcej go gotujmy tym więcej wody powinniśmy nalać, wielkość garnka ma znaczenie, ponieważ makaron podczas gotowania pęcznieje,
- Zagotuj wodę, gdy zacznie wrzeć dodaj 1 łyżeczkę soli na 1 litr wody,
- Makaron wrzuć do gotującej się wody nie wcześniej, co jakiś czas mieszaj. Pokrywka powinna być lekko uchylona,
- Czas gotowania, znajdziesz na opakowaniu, niemniej jednak warto samemu sprawdzić czy makaron jest odpowiedniej miękkość, najlepszym sposobem jest po prostu wyłowienie makaronu i spróbowanie go, w ten sposób sprawdzisz jego twardość, sprężystość i smak,
- Często na portalach społecznościowych, pojawiają się informacje, by makaron się nie sklejał należy dodać łyżkę oleju – nie prawda. Pilnowanie makaronu poprzez regularne mieszanie uchroni przed sklejaniem,
Ugotowany makaron odcedzamy, lecz gdy chcemy go podać na gorąco nie przepłukujemy go zimną wodą.