Zupa brokułowa to danie, które jest bombą witaminową :) Jest ona tak bardzo syta, że z pewnością zastąpi Wam cały obiad. Przygotowanie zupy również nie zajmie Wam zbyt dużo czasu.
Do przygotowania zupy możecie wykorzystać zarówno świeżego jak i mrożonego brokuła. Obecnie technologia mrożenia jest tak zaawansowana, że ten mrożony nie traci na wartościach odżywczych, a będzie znacznie tańszy.
No dobrze, to jak będziemy mieli zrobione już zakupy to możemy przystąpić do przygotowania zupki :)
Obejrzyj nasze filmy:
Zupa brokułowa składniki
- 2 brokuły
- 5-6 ziemniaków
- 2 marchewki
- cebula
- por
- łyżka masła
- oliwa
- śmietana 18%
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 2,5 l bulionu warzywnego
Zupa brokułowa przepis
W garnku na oliwie szklimy cebulę. Pora kroimy w ćwierć plasterki i dodajemy do cebuli. Całość smażymy razem ok. 5 minut.
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy do cebuli i pora. Całość przesmażamy. Dodajemy masło i pokrojone w kostkę ziemniaki. Smażymy wszystko razem kolejne 5 minut i dolewamy bulion warzywny.
Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i gotujemy wszystko przez ok. 20 minut aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy różyczki brokuła i całość gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut aby brokuł stał się al dente.
Zupę podajemy z dodatkiem gęstej śmietany.
Smacznego!
Jeśli szukacie inne przepisu na smaczną zupę to zapraszam >> TUTAJ.