Zupa brokułowa
Zupy

Zupa brokułowa

Zupa brokułowa to danie, które jest bombą witaminową :) Jest ona tak bardzo syta, że z pewnością zastąpi Wam cały obiad. Przygotowanie zupy również nie zajmie Wam zbyt dużo czasu.

Do przygotowania zupy możecie wykorzystać zarówno świeżego jak i mrożonego brokuła. Obecnie technologia mrożenia jest tak zaawansowana, że ten mrożony nie traci na wartościach odżywczych, a będzie znacznie tańszy.

No dobrze, to jak będziemy mieli zrobione już zakupy to możemy przystąpić do przygotowania zupki :)

Składniki

  • 2 brokuły
  • 5-6 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • cebula
  • por
  • łyżka masła
  • oliwa
  • śmietana 18%
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 2,5 l bulionu warzywnego

Zupa brokułowa – przepis

W garnku na oliwie szklimy cebulę. Pora kroimy w ćwierć plasterki i dodajemy do cebuli. Całość smażymy razem ok. 5 minut.

Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy do cebuli i pora. Całość przesmażamy. Dodajemy masło i pokrojone w kostkę ziemniaki. Smażymy wszystko razem kolejne 5 minut i dolewamy bulion warzywny.

Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i gotujemy wszystko przez ok. 20 minut aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy różyczki brokuła i całość gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut aby brokuł stał się al dente.

Zupę podajemy z dodatkiem gęstej śmietany.

Smacznego!

Jeśli szukacie inne przepisu na smaczną zupę to zapraszam >> TUTAJ.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.