Makarony

Kremowy makaron z szynką i brokułami

Kremowy makaron z szynką i brokułami. Najszybszy obiad, gdy brakuje czasu na dłuższe gotowanie. Niezwykle aromatyczny dzięki serkowi pleśniowemu (jeśli masz dzieci, możesz go zastąpić delikatniejszym parmezanem, a nawet serkiem topionym). Kilka prostych składników, a danie zadowoli każdego łakomczucha. Ponadto możesz z nim eksperymentować. Spróbuj dodać do niego pieczarki, orzechy, albo suszone pomidory. To świetna baza dla kuchennych eksperymentów!

Składniki:

  • 250 g ulubionego makaronu (najlepiej świeżego)
  • 1 brokuł
  • 150 g dobrej jakościowo szynki
  • 1 średnia cebula
  • 1 kubeczek śmietany kremówki
  • 100 g serka pleśniowego
  • odrobina masła lub oleju
  • sól, pieprz do smaku

Kremowy makaron z szynką i brokułami – przepis

Brokuł podziel na małe różyczki, po czym wrzuć do lekko osolonej, gotującej się wody. Gotuj kilka minut tak, aby pozostał al dente. W drugim garnku zagotuj wodę na makaron, gotuj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Połącz ze sobą makaron z brokułami.

Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Masło (lub olej) rozgrzej na patelni, zeszklij cebulę na tłuszczu. W międzyczasie pokrój też szynkę. Następnie dodaj ją do cebuli i podsmażaj kilka minut. Zalej śmietaną, dodaj ser pleśniowy i podgrzewaj, aż ser się roztopi. Dopraw do smaku i tak przygotowanym sosem zalej makaron z brokułami i wymieszaj.

Smacznego!

Kremowy makaron z szynką i brokułami
Makaron z szynką i brokułami

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.