Kremowy makaron z szynką i brokułami. Najszybszy obiad, gdy brakuje czasu na dłuższe gotowanie. Niezwykle aromatyczny dzięki serkowi pleśniowemu (jeśli masz dzieci, możesz go zastąpić delikatniejszym parmezanem, a nawet serkiem topionym). Kilka prostych składników, a danie zadowoli każdego łakomczucha. Ponadto możesz z nim eksperymentować. Spróbuj dodać do niego pieczarki, orzechy, albo suszone pomidory. To świetna baza dla kuchennych eksperymentów!
Składniki:
- 250 g ulubionego makaronu (najlepiej świeżego)
- 1 brokuł
- 150 g dobrej jakościowo szynki
- 1 średnia cebula
- 1 kubeczek śmietany kremówki
- 100 g serka pleśniowego
- odrobina masła lub oleju
- sól, pieprz do smaku
Kremowy makaron z szynką i brokułami – przepis
Brokuł podziel na małe różyczki, po czym wrzuć do lekko osolonej, gotującej się wody. Gotuj kilka minut tak, aby pozostał al dente. W drugim garnku zagotuj wodę na makaron, gotuj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Połącz ze sobą makaron z brokułami.
Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Masło (lub olej) rozgrzej na patelni, zeszklij cebulę na tłuszczu. W międzyczasie pokrój też szynkę. Następnie dodaj ją do cebuli i podsmażaj kilka minut. Zalej śmietaną, dodaj ser pleśniowy i podgrzewaj, aż ser się roztopi. Dopraw do smaku i tak przygotowanym sosem zalej makaron z brokułami i wymieszaj.
Obejrzyj nasze filmy:
Smacznego!