Ostry kurczak w miodowej glazurze. Pyszny, aromatyczny, odrobinę słodki i rozgrzewający ostrością chili, imbiru oraz czosnku. Danie banalnie proste w przygotowaniu. Wystarczy przygotować marynatę, natrzeć mięso i wstawić do piekarnika. Do przyrządzenia przepisu możesz użyć skrzydełek, udek lub podudzi.
Składniki:
- ok. 1,5 kg kurczaka – udek, podudzi, skrzydełek
- 1 niewielka główka czosnku (ok. 10 ząbków)
- 4 cm świeżego imbiru
- 5 łyżek miodu
- 6 łyżek sosu sojowego
- łyżeczka pasty chili
- zielona cebulka, natka pietruszki do dekoracji
- olej roślinny
- przyprawy: słodka papryka, kolendra, szczypta cynamonu
Ostry kurczak w miodowej glazurze – przepis
Obierz czosnek i kawałek świeżego imbiru. Posiekaj je lub zetrzyj na najmniejszych oczkach tarki, następnie przełóż do miseczki. Zalej sosem sojowym, miodem i olejem. Dodaj przyprawy (możesz zrezygnować z cynamonu, jeśli go nie lubisz) oraz pastę chili. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj. Tak przygotowaną marynatą dokładnie natrzyj wszystkie kawałki mięsa. Pamiętaj o ochronnych rękawiczkach, ponieważ chili może podrażnić Twoją skórę.
Mięso przełóż do brytfanki, przykryj folią i wstaw do lodówki na kilka godzin, aby się zamarynowało. Piekarnik rozgrzej do 200 st. C, wstaw kurczaka, następnie po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 180 st. C. Dzięki temu zamkną się pory w mięsie. Piecz jeszcze około 50 minut, aż mięso zmięknie. Na koniec udekoruj posiekaną zieleniną. Tak przyrządzony kurczak najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami, maślanym purée lub ryżem.
Obejrzyj nasze filmy:
Smacznego!