Cynamonowe babeczki z mąki razowej – pyszne, słodkie i aromatyczne. I bez wątpienia zdrowsze od tych ze zwykłej mąki. Kiedy masz ochotę na cos słodkiego i nie chcesz mieć wyrzutów sumienia, koniecznie wypróbuj ten przepis. Warto poeksperymentować z tym przepisem i dodać do niego także ulubione orzechy, rodzynki lub daktyle oraz inne aromatyczne przyprawy.

Składniki:

  • 2 szklanki razowej mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 1 szklanka maślanki
  • szczypta soli
  • kopiata łyżeczka mielonego cynamonu

Cynamonowe babeczki z mąki razowej- przepis

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej, więc jajka i maślankę (jeśli chcesz, to zastąp ją naturalnym jogurtem) wyciągnij z lodówki na godzinę przed przystąpieniem do pracy. Przygotuj dwie miski. W jednej wymieszaj ze sobą składniki suche: przesiej mąkę, dodaj cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, szczyptę soli i cynamon. Możesz spróbować też dodać odrobinę imbiru, gałki muszkatołowej lub kardamonu.

Do drugiej miski wbij jajka. Roztrzep je widelcem lub trzepaczką wraz z olejem i maślanką. Połącz ze sobą składniki z obu misek i dokładnie wymieszaj do połączenia się składników. Nakładaj ciasto do papilotek na około 3/4 ich wysokości i piecz ok. 25 minut w temperaturze 180 st. C lub do tzw. suchego patyczka. Na koniec możesz udekorować babeczki lukrem.

Obejrzyj nasze filmy:

Smacznego!

Cynamonowe babeczki z mąki razowej
Cynamonowe babeczki z mąki razowej