Indyjska zupa dahl z soczewicy to tradycyjna wegetariańska potrawa rodem ze Środkowej Azji. Niezwykle sycąca. Odrobinę pikantna, doprawiona aromatycznymi przyprawami, to wręcz samodzielne danie, które można podawać ze świeżo przyrządzonym ryżem bądź chlebkiem naan. Jeśli chcesz, masło zastąpić możesz olejem kokosowym lub rzepakowym, a gęstość zupy regulować ilością dodanej soczewicy lub wody. Z pewnością pokochasz to proste danie.
Składniki:
- 200 g czerwonej soczewicy
- 2 cebule szalotki
- 4 ząbki czosnku
- kawałek świeżego imbiru
- 1 łyżka masła ghee (klarowanego)
- 1 łyżeczka pasty chili lub świeża papryczka chili
- kurkuma, kmin rzymski, mielona kolendra, szczypta cynamonu
- 400 ml mleczka kokosowego
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1,5 szklanki wody
- sól
Indyjska zupa dahl z soczewicy – przepis
Soczewicę opłucz dokładnie pod zimna wodą. Cebulę i papryczkę chili posiekaj drobno, obrany imbir zetrzyj na tarce, czosnek pokrój na cienkie plasterki. W dużym garnku rozgrzej masło (jeśli zależy Ci na wersji wegetariańskiej, zastąp je olejem roślinnym), następnie zeszklij na nim cebulę. Po chwili dodaj chili i czosnek wraz z imbirem oraz po łyżeczce kurkumy, kuminu i kolendry i szczyptę cynamonu. W ten sposób wydobędziesz z przypraw najwięcej aromatu. Dodaj pomidory w puszcze, przykryj garnek i duś kilka minut.
Dodaj odcedzoną soczewicę, uzupełnij całość gorącą wodą. Gotuj pod przykryciem, aż soczewica zmięknie, po czym dodaj mleczko kokosowe i ponownie zagotuj. Jeśli chcesz, by zupa była mniej gęsta, dodaj więcej wody. Na koniec posól wedle uznania i udekoruj natką pietruszki.
Obejrzyj nasze filmy:
Smacznego!