Czekoladowe babeczki z orzechami pekan to deser kojarzący się nieco z Ameryką. W polskiej kuchni rzadko korzystamy z tych orzechów, ale warto ich spróbować. Podobno są zdrowsze nawet od orzechów włoskich. Muffinki są mocno czekoladowe, pachnące wanilią, ponadto miękkie i wilgotne w środku. Z pewnością pokocha je cała rodzina.
Składniki:
- 1 szklanka mąki tortowej
- 0,5 szklanki cukru
- 120 g masła
- 2 kopiate łyżki naturalnego kakao
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki gęstej śmietany
- 75 g orzechów pekan
- szczypta soli
Czekoladowe babeczki z orzechami pekan – przepis
Jajka i śmietanę wyjmij z lodówki na godzinę przed przystąpieniem do pracy, aby miały temperaturę pokojową. Masło i pokruszoną czekoladę roztop w małym rondelku, dobrze wymieszaj, następnie odstaw by masa ostygła. Orzechy grubo posiekaj.
Do jednej miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, cukier, kakao, połowę orzechów i proszek do pieczenia, po czym wszystkie składniki dobrze wymieszaj. Do drugiej natomiast wbij jajka, dodaj śmietanę, ekstrakt z wanilii i ostudzone masło z czekoladą. Roztrzep wszystko razem przy pomocy rózgi kuchennej lub widelca. Połącz ze sobą zawartość obu misek, wymieszaj łyżka do połączenia się składników.
Obejrzyj nasze filmy:
Blachę do babeczek wyłóż papilotkami. Połowę ciasta rozdziel między foremki (ponieważ ciasta powinno wystarczyć na dwie blaszki), posyp resztą orzechów i piecz 20 minut w temperaturze 185 st. C. Na koniec wystudź na kratce.
Smacznego!