Czekoladowe babeczki z orzechami pekan to deser kojarzący się nieco z Ameryką. W polskiej kuchni rzadko korzystamy z tych orzechów, ale warto ich spróbować. Podobno są zdrowsze nawet od orzechów włoskich. Muffinki są mocno czekoladowe, pachnące wanilią, ponadto miękkie i wilgotne w środku. Z pewnością pokocha je cała rodzina.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 120 g masła
  • 2 kopiate łyżki naturalnego kakao
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki gęstej śmietany
  • 75 g orzechów pekan
  • szczypta soli

Czekoladowe babeczki z orzechami pekan – przepis

Jajka i śmietanę wyjmij z lodówki na godzinę przed przystąpieniem do pracy, aby miały temperaturę pokojową. Masło i pokruszoną czekoladę roztop w małym rondelku, dobrze wymieszaj, następnie odstaw by masa ostygła. Orzechy grubo posiekaj.

Do jednej miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, cukier, kakao, połowę orzechów i proszek do pieczenia, po czym wszystkie składniki dobrze wymieszaj. Do drugiej natomiast wbij jajka, dodaj śmietanę, ekstrakt z wanilii i ostudzone masło z czekoladą. Roztrzep wszystko razem przy pomocy rózgi kuchennej lub widelca. Połącz ze sobą zawartość obu misek, wymieszaj łyżka do połączenia się składników.

Obejrzyj nasze filmy:

Blachę do babeczek wyłóż papilotkami. Połowę ciasta rozdziel między foremki (ponieważ ciasta powinno wystarczyć na dwie blaszki), posyp resztą orzechów i piecz 20 minut w temperaturze 185 st. C. Na koniec wystudź na kratce.

Smacznego!

Czekoladowe babeczki z orzechami pekan
Czekoladowe babeczki z orzechami pekan