Desery

Czekoladowe babeczki z orzechami pekan

Czekoladowe babeczki z orzechami pekan to deser kojarzący się nieco z Ameryką. W polskiej kuchni rzadko korzystamy z tych orzechów, ale warto ich spróbować. Podobno są zdrowsze nawet od orzechów włoskich. Muffinki są mocno czekoladowe, pachnące wanilią, ponadto miękkie i wilgotne w środku. Z pewnością pokocha je cała rodzina.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 120 g masła
  • 2 kopiate łyżki naturalnego kakao
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki gęstej śmietany
  • 75 g orzechów pekan
  • szczypta soli

Czekoladowe babeczki z orzechami pekan – przepis

Jajka i śmietanę wyjmij z lodówki na godzinę przed przystąpieniem do pracy, aby miały temperaturę pokojową. Masło i pokruszoną czekoladę roztop w małym rondelku, dobrze wymieszaj, następnie odstaw by masa ostygła. Orzechy grubo posiekaj.

Do jednej miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, cukier, kakao, połowę orzechów i proszek do pieczenia, po czym wszystkie składniki dobrze wymieszaj. Do drugiej natomiast wbij jajka, dodaj śmietanę, ekstrakt z wanilii i ostudzone masło z czekoladą. Roztrzep wszystko razem przy pomocy rózgi kuchennej lub widelca. Połącz ze sobą zawartość obu misek, wymieszaj łyżka do połączenia się składników.

Blachę do babeczek wyłóż papilotkami. Połowę ciasta rozdziel między foremki (ponieważ ciasta powinno wystarczyć na dwie blaszki), posyp resztą orzechów i piecz 20 minut w temperaturze 185 st. C. Na koniec wystudź na kratce.

Smacznego!

Czekoladowe babeczki z orzechami pekan
Czekoladowe babeczki z orzechami pekan

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.