Kolacje,  Mięsa

Gulasz na ostro z ciecierzycą

Gulasz na ostro z ciecierzycą to rozgrzewające danie jednogarnkowe idealne na obiad lub kolację. Pikantny, aromatyczny i niezwykle sycący. Doskonały ze świeżym chlebem, ale można dodać do niego także pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. Ostrość możesz regulować ilością dodanej papryczki chili.

Składniki:

  • 1 kg mięsa na gulasz (najlepsza będzie wołowina)
  • 3 łyżki oleju
  • 2 duże cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 cm kawałek świeżego imbiru
  • puszka ciecierzycy
  • 800 g świeżych pomidorów lub dwie puszki pomidorów bez skórki
  • 2 marchewki
  • 2 papryki (żółta i czerwona)
  • papryczki chili lub jalapeño (ilość wedle uznania)
  • 4 liście laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • tymianek, słodka wędzona papryka, cząber, kurkuma, kolendra
  • sól, pieprz

Gulasz na ostro z ciecierzycą- przepis

Mięso umyj pod bieżącą wodą, osusz i pokrój w kostkę. Do przygotowania gulaszu najlepsze będzie mięso wołowe, ale możesz użyć też wieprzowego lub z udźca indyczego. Przygotuj pastę z przypraw i łyżki oleju: wymieszaj ze sobą po łyżeczce tymianku, wędzonej papryki, cząbru, kurkumy oraz mielonej kolendry. Możesz też użyć kuminu i odrobiny cynamonu, nadadzą gotowej potrawie orientalnego aromatu. Tak przygotowaną pastą natrzyj mięso i wstaw do lodówki na około godzinę. Wyciągnij pół godziny przed przystąpieniem do gotowania, aby zdążyło się nieco ocieplić.

Cebulę pokrój w kostkę, czosnek i świeży imbir zetrzyj na tarce. Na patelni rozgrzej pozostały olej, podsmaż na nim cebulę, po czym dodaj do niej czosnek oraz imbir. Na koniec wrzuć też mięso. Podsmażaj z każdej strony przez kilka minut, następnie dodaj pomidory. Jeśli używasz świeżych, wcześniej je sparz, obierz i pokrój w kostkę. Zalej całość wodą (najlepiej gorącą) tak, by przykryć mięso, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Duś pod przykryciem, a w międzyczasie przygotuj warzywa. Pokrój drobno marchewki i papryki, odcedź ciecierzycę. Po pół godziny duszenia się mięsa dodaj marchewkę. Po kolejnych 20 minutach paprykę wraz z cieciorką. Całość duś aż mięso będzie miękkie i kruche. Jeśli używasz mięsa drobiowego, skróć czas gotowania.

Smacznego!

Gulasz z ciecierzycą
Gulasz z ciecierzycą

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.