Amerykańskie pancakes z owocami. Ulubione śniadanie mieszkańców USA. My polecamy nie tylko na dobry początek dnia, ale też na podwieczorek lub kolację. Te naleśniki najlepiej smakują polane świeżym masłem i syropem klonowym oraz z dodatkiem owoców sezonowych. Przepis jest banalnie prosty. Warto przygotować sobie mieszankę z mąki, cukru oraz proszku do pieczenia i sody i zamknąć ja w słoiczku. Wystarczy przemnożyć suche składniki, by mieć już kilka gotowych porcji na przyszłość. W ten sposób oszczędzisz trochę czasu, gdy najdzie Cię Ochota na te pyszne placki.

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g drobnego cukru
  • 3/4 łyżki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 średnie jajko
  • 1 szklanka mleka
  • łyżka masła
  • ulubione dodatki (syrop klonowy, sos czekoladowy, owoce, miód, jogurt etc.)

Amerykańskie pancakes z owocami- przepis

Masło roztop na małej patelni i lekko przestudź. Jajko wbij do miski i roztrzep dokładnie kuchenną rózgą, dodaj mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cukier. Wlej roztopione masło, po czym całość dobrze wymieszaj. W ten sposób powinno powstać gładkie ciasto. Naleśniki najlepiej smażyć na suchej patelni. Jeśli jednak za bardzo przywierają, możesz dodać odrobinę oleju. Przewracaj na drugą stronę, kiedy pierwsza stanie się złocista, a w cieście zauważysz pęcherzyki powietrza.

Na koniec udekoruj świeżymi owocami i polej syropem. Jeśli jednak wolisz, możesz owoce wmieszać w gotowe ciasto. Naleśniki będą wówczas przypominały nieco nasze klasyczne racuchy z jabłkami.

Obejrzyj nasze filmy:

Smacznego!

Amerykańskie pancakes z owocami
Amerykańskie pancakes z owocami