Śniadania

Domowa granola z owocami i miodem

Domowa granola z owocami i miodem. Dawka zdrowych węglowodanów na dobry początek dnia. Płatki owsiane wzbogacone o ulubione orzechy i owoce, zatopione w słodkim miodzie (jeśli wolisz wersję wegańską, to sprawdzi się też syrop z agawy lub klonowy). Podane z mlekiem krowim bądź roślinnym albo z jogurtem. Może być coś smaczniejszego?

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1/2 szklanki płynnego miodu (syropu klonowego lub z agawy)
  • 1/3 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych
  • 2/3 szklanki płatków kokosowych
  • 1/3 szklanki suszonej żurawiny
  • kilka daktyli lub suszonych śliwek

Domowa granola z owocami i miodem- przepis

Płatki owsiane wrzuć do miski, dodaj migdały oraz płatki kokosowe i następnie dobrze wymieszaj wraz z miodem. Wszystko powinno się dobrze obkleić. Całość rozłóż równomiernie na blasze do pieczenia (najlepiej wyłożonej wcześniej pergaminem lub folia do pieczenia). Wstaw do rozgrzanego do 170 st. C piekarnika na około 25 minut. Kilka razy zamieszaj w trakcie pieczenia. Wystudzone płatki wymieszaj następnie z rodzynkami, żurawiną i posiekanymi daktylami. Całość przechowuj w szczelnie zamykanym pojemniku.

Do wykonania granoli można oczywiście użyć wszystkich gatunków ulubionych owoców, pestek i orzechów. Trzymać się jednak zawsze należy jednej zasady. Mianowicie owoce dokładamy zawsze na końcu, już po upieczeniu pozostałych składników. W piekarniku zbytnio by się wysuszyły.

Smacznego!

Domowa granola z owocami i miodem
Domowa granola z owocami i miodem

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.