Owsiane ciasteczka z żurawiną i orzechami to szybki i łatwy sposób na słodką, ale i zdrową przekąskę. Kwaskowość żurawiny doskonale komponuje się w nich z nutą wanilii. Ze względu na to, że przepis jest bardzo prosty i uniwersalny, można jednak dodać do ciasteczek inne ulubione owoce np. rodzynki, morele czy śliwki.
Ciastka będą świetnym dodatkiem do drugiego śniadania, a w szczelnie zamkniętym pojemniku możesz je przechowywać nawet kilka dni.
Składniki:
- 1,5 szklanki maki pszennej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- szklanka brązowego cukru
- mniej niż 0,5 szklanki płatków owsianych
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 0,5 kostki miękkiego masła
- 2 jajka klasy M
- 0,5 szklanki suszonej żurawiny (najlepiej niesłodzonej)
- garść zmielonych orzechów włoskich
Owsiane ciasteczka z żurawiną – przepis
Do dużej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. W misie miksera utrzyj masło z cukrem na gładką masę, następnie dodaj jajka oraz ekstrakt z wanilii i miksuj jeszcze przez chwilę. Jeśli chcesz, możesz skorzystać z naturalnej wanilii i zamiast ekstraktu dodać ziarenka z jednej lub dwóch lasek. Do misy z masłem dosyp suche składniki, w tym płatki owsiane i rodzynki, wyrób ciasto.
Obejrzyj nasze filmy:
Piekarnik rozgrzej do 180 st. C, blachę wyłóż papierem do pieczenia (ciasta prawdopodobnie wystarczy na 3 blachy), następnie wykładaj po łyżce ciasta na pergamin. Zachowaj odstępy około 5 cm między ciasteczkami. Piecz przez około 12-15 minut do zarumienienia, na koniec wystudź na kratce.
Smacznego!