Zupy

Zupa krem z groszku i pesto

Facebook

Zupa krem z groszku i pesto to szybkie do przygotowania danie pełne zielonych warzyw i ziół. Aromatyczne i zdrowe, z całą pewnością zasmakuje całej rodzinie.

Jeśli chcesz skrócić czas przyrządzania do minimum, zamiast przygotowywać domowe pesto, skorzystać możesz z kupnego. Wystarczy mały słoiczek i zupa krem gotowa będzie dosłownie w 15 minut.

Składniki:

  • 350 g mrożonego groszku
  • 1 cebula dymka (z zieloną częścią)
  • liść jarmużu
  • łyżeczka soku z limonki lub cytryny
  • 750 ml wody
  • 3 szklanki liści bazylii
  • 3 łyżki orzeszków piniowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • sól do smaku

Zupa krem z groszku i pesto – przepis

Jeśli wolisz domowe pesto od kupnego, zacznij od jego przygotowania. Orzeszki piniowe lekko upraż na suchej patelni, następnie wrzuć je do malaksera wraz z bazylią, parmezanem, czosnkiem, oliwa i odrobina soli. Całość zmiel na gładką masę.

Zagotuj wodę w garnku, po czym wsyp do niej groszek, przekrojoną na pół cebulę dymkę oraz porwany na mniejsze kawałki liść jarmużu  i gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut. Po tym czasie zmiksuj całość wraz z wcześniej przygotowanym pesto w blenderze.  Dopraw sokiem z limonki oraz solą wedle uznania. Możesz też użyć pieprzu ziołowego lub imbiru w proszku, aby zupa była ostrzejsza w smaku.

Smacznego!

Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.