Jakiś czas temu pokazałem Wam na blogu przepis na murzynka Pani Janiny. Przepis znajdziecie tutaj.  Sprawdziłem, czy uda mi się zrobić równie dobre ciasto.

Nasz przepis różni się tylko jedną czynnością wykonywaną podczas jego przygotowania, ciekaw jestem czy znajdziecie różnicę :)

Sprawdź przepis: Domowa chałka drożdżowa

Obejrzyj nasze filmy:

Murzynek – składniki:

  • ok. 2,5 szklanki cukru
  • 25 dag masła lub margaryny
  • cukier waniliowy
  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 łyżeczek kakao
  • 0,5 szklanki wody

Murzynek – przepis:

  1. W garnku zagotowujemy cukier waniliowy, cukier, masło, wodę i kakao. Następnie odstawiamy je do ostygnięcia.
  2. Do ostudzonej masy dodajemy przesianą mąkę, jajka (całe)  i całość dokładnie mieszamy. Możemy użyć miksera.
  3. Pieczemy w formie do pieczenia przez ok. 50 minut w temperaturze 180 st. C.

Tak przygotowane ciasto możemy posypać cukrem pudrem, albo przygotować polewę czekoladową, albo lukier.

Smacznego.